Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Türkçe Öğretimi Merkezi (TÖMER) ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında, Eskişehir’deki göçmenlere Türkçe eğitimi verilmesi konusunda işbirliği protokolü imzalandı.
ESOGÜ Senato Salonunda gerçekleşen imza törenine, ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Bahaddin Acat, TÖMER Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hilmi Demiral ve TÖMER Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ersin Karademir ile Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Vekili Ali Pehlivan katıldı.
ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, “İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı kurumlarda görev yapan öğretmenlere Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi konusunda akademik beceriler kazandırmak ve böylece farklı ülkelerden ülkemize gelmiş olan göçmenlere akademik uzmanlar aracılığıyla Türkçe öğretmek amacıyla imzalanan protokolü, topluma karşı bir görev ve sorumluluk bilinciyle hayata geçirdiklerini” kaydetti.
Bu işbirliğinin, kardeşliğin pekişmesi için de iyi bir fırsat olduğunu sözlerine ekleyen Gönen’in ardından söz alan İl Milli Eğitim Müdür Vekili Ali Pehlivan da programın yürütülmesinde gönüllülüğün esas olduğunu, İl Milli Eğitime bağlı okullardan katılan gönüllü öğretmenlerle Irak ve Suriye’den gelen göçmenlere Türkçe öğretecek olmaktan duydukları memnuniyeti ifade etti.
ESOGÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Bahaddin Acat ise TÖMER’in hizmetlerinden söz ederek, 90 ülkeden üniversite seviyesinde 200 öğrenciye Türkçe öğretme tecrübelerinin olduğunu ve bu konudaki bilgi birikimlerini Milli Eğitim’in insan kaynağı ile birleştireceklerini söyledi. Prof. Dr. Acat ayrıca, Türkçeyi yalnızca bir dil olarak değil, kültürel birikimimizi de paylaşmanın bir aracı olarak görerek, projeye verdikleri destekten dolayı Rektör Prof. Dr. Hasan Gönen’e teşekkür etti.
TÖMER Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ersin Karademir de, bu programın tamamen ESOGÜ TÖMER tarafından üretilmiş bir modül olduğunun altını çizdi ve hem üniversite, hem de devlet misyonu olacak bir model geliştirmiş olmaktan duyduklarını dile getirdi.
ESOGÜ TÖMER ve Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan protokol çerçevesinde öncelikle, 17 gönüllü öğretmenin eğitimine başlanacak. Beş gün sürecek yoğun bir programla, hem teorik bilgilerin verileceği, hem uygulamaların yapılacağı eğitim, Eskişehir Valiliği’nin göçmenlere hali hazırda verdiği dil eğitimine nitelik kazandıracak. Ayrıca, yalnız ilköğretim öğrencileri değil, Türkçe bilmedikleri için iletişimde ve günlük hayatlarında zorluk yaşayan aileleri de eğitimden faydalanabilecek.