Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Gökoğuz Türkleri’nin yaşadığı Ukrayna’nın Gökoğuz Yeri’ndeki köylerde yedi Gökoğuz milli okulunun fiziki şartlarını iyileştirerek, donanım desteğinde bulundu.
TİKA, Gökoğuz Yeri Odesa bölgesinin güneyinde Gökoğuz Türkleri’nin yaşadığı Kotlovına, Oleksandrivka, Dmıtrivka, Kubey, Vinogradovka ve Starıye Troyanı köylerinde yedi okulun fiziki şartlarını iyileştirerek, donanım desteğinde bulundu. Proje çerçevesinde kurulan bilgisayar sınıflarının açılışını yapmak için Odesa’yı ziyaret eden Ukrayna TİKA Program Koordinatörü Hacı Bayram Bolat, Gökoğuz asıllı Odesa Bölge Meclis Başkan Yardımcısı Yuriy Dimçoğlo’nun iştirakiyle Gökoğuzlar’ın eğitim gördüğü okulların tamamını gezdi. Gittiği her okulda yerel kıyafetli öğrenciler tarafından ekmek ve tuz ile karşılanan Ukrayna TİKA Program Koordinatörü Bolat, Ukrayna’nın geleceğinde rol oynayacak ve Gökoğuz halkının geleneklerini yaşatacak nesillerin yetişmesinde eğitimin öneminin altını çizerek, TİKA faaliyetlerinin Odessa bölgesinde yaşayan halklar arasında barışa ve refaha katkı sağlamayı amaçladığını ifade etti. Geçen yıllar zarfında Gökoğuz Türkleri’ne yönelik yapılan projelere değinen Bolat, Gökoğuz halkıyla işbirliğinin daha da derinleşeceğini ifade etti.
Odesa Bölge Meclis Başkan Yardımcısı Dimçoğlo ise, Gökoğuz milli kimliklerinin korunmasına yapılan önemli katkılardan dolayı TİKA’ya minnettarlığını dile getirerek, proje tekliflerinin hazırlanması ve uygulanması aşamalarında Odesa Bölge Meclisinin TİKA’ya her türlü yardımı sağlamaya hazır olduğunu belirtti. TİKA’nın desteğinden dolayı memnuniyetini dile getiren okul müdürleri de, gerek Gökoğuzlara, gerek aynı okullarda ders gören Ukraynalı ve Bulgar asıllılar başta olmak üzere diğer öğrencilere teknolojik gelişimlere ayak uydurma imkanını sunan TİKA’ya teşekkürlerini sundular.
Odesa bölgesinin güney reyonlarında toplu olarak yaşayan Gökoğuz Türkleri’ne yönelik TİKA tarafından hayata geçirilen projede okullarda bilgisayar sınıflarının oluşturulmasıyla nüfusun çoğunluğunun Gökoğuz olduğu Kotlovına, Oleksandrivka, Dmıtrivka, Kubey, Vinogradovka ve Starıye Troyanı köylerinde bulunan yedi Gökoğuz milli okulunun fiziki şartları iyileştirildi. Söz konusu okullara ayrıca akıllı tahta kompleksleri temin edildi.