Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Göller Yaylası’na çok zorlu şartlarda çalışarak su götürdüklerini söyledi.

Proje kapsamında yapılan çalışmaları göstermek amacıyla gazetecilerle birlikte Göller Yaylası’na giden Başkan Sözlü, “Çok zorlu doğa koşullarında çalışarak Göller’e suyu çıkardık. Milliyetçilik, vatanseverlik hizmetle olur. Su, bölgenin kaderini değiştirecek. Adana’nın bir çok bölgesinde, aynı zorlu koşullarda çalışıyoruz.” dedi.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, basın mensuplarıyla birlikte Göller Yaylası’na giderek, bölge için çok önemli olan su projesinin uygulandığı noktalarda incelemelerde bulundu. Saimbeyli ilçesine bağlı Ayvacık Köyü Dıngırderesi kaynağında bilgi aktaran Başkan Hüseyin Sözlü, söz konusu noktadan alınan suyun, çetin doğa koşullarında açılan yolla birlikte, 24 kilometrelik boru hattıyla Göller Yaylası’na çıkarıldığını belirtti.

Suyun kaynağına ulaşmak için 8 buçuk kilometrelik zorlu doğa koşullarının geçerli olduğu bir alanda yol yapıldığını aktaran Sözlü, şunları kaydetti: “Suyun kaynağından da Göller Yaylası’na 24 kilometrelik güzergah açıldı. Bu güzergah boru hattının götürülmesi için kullanıldı. Yol asfaltlanarak bölgenin ulaşım ihtiyacına da cevap verecek. ASKİ ve Fen İşleri Daire Başkanlığımız kolektif çalışmayla açtı bu yolu. 21. yüzyılda vatandaşlarımıza yol ve su hizmeti götürmek için çalışıyoruz. Oy için yapmıyoruz bunları. Vatan coğrafyasını kıymetlendirmek bizim amacımız. Bu güzergahı şimdiye kadar kimse açamamış ve Göller’e su götürememiş.”

ÜRETİCİ SUYLA ZENGİNLEŞECEK

Bölge çiftçisinin, üreticisinin suyla zenginleşeceğini ifade eden Başkan Hüseyin Sözlü, “Göller’in suya kavuşmasının ardından nüfus 3-4 katına çıkacak. Kozan’daki göletlerle de kırsal kalkınmaya destek vereceğiz. Çetin doğa koşullarını, kaynak yetersizliğini mazeret olarak görmüyoruz. Önümüzdeki yıl yayla sezonu başlamadan Göller’deki bütün evlerin musluklarından su akacak. Bu tür hizmetlerimizi ASKİ kendi öz kaynaklarıyla yapıyor. Karataş 2 ay sonra Çatalan suyuna kavuşuyor. Karataş’ın çevre köylerine de gidecek su. ASKİ, şu ana kadar, verdiği temel hizmetin yanı sıra 32 kilometre de yol yaptı.” diye konuştu.

Kozan Belediye Başkanı Musa Öztürk, Kozanlılar adına Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’ye teşekkürlerini iletti. Öztürk, bölge halkının en temel ihtiyaçlarından olan suyun Göller’e götürüldüğünü ifade ederek, çok çalışıldığını ve büyük emek harcandığını kaydetti.

ÖNEMLİ TASARRUF SAĞLANDI

ASKİ Genel Müdürü Rahmi Pekar da kaynağından alınan suyun saniyede 60 litre olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Suyun kaynağına ulaşmak için önce 8 buçuk kilometrelik yol açıldı. Suyu 1020 rakımdan 1560 rakımına çıkardık. 24 kilometrelik yolla Göller Yaylası’na su çıkıyor. ASKİ olarak çok zor doğa şartlarında hizmet ediyoruz fakat bu bizi yıldırmıyor ve sonuca gitmemizi engellemiyor. 35-40 milyon lira ihale bedeli olan bir hizmeti, 7 milyon 930 bin liraya tamamladık. Yazın Göller Yaylası’nın nüfusu 10 bine, hafta sonu 15 bine, bayramlarda ise daha yukarıya çıkıyor.”

ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Yüksel Durna da çalışmayı 4 ayda bitirdiklerini hatırlatarak, engebeli arazide su götürmenin zorluğuna işaret etti ve pompa ve depolarla yukarıya çıkarılan suyun, daha sonra yerleşim birimlerine ulaştığını açıkladı.