İki kişinin eş zamanlı olarak kullanması için tasarlanan tandem bisiklet sayesinde, engelli ve engelsiz bireyler aynı anda pedal çeviriyor. Bu sayede engelli ve engelsiz bireyler bir araya gelirken, engellilerin çocukluk tutkuları da yarım kalmıyor.

Eskişehir Bisiklet Derneği’nin desteklediği ve Türkiye’nin 7 farklı ilinden Eşpedal Derneği üyelerinin bir araya geldiği “1’inci Ulusal Eşpedal Çalıştayı” Eskişehir’de gerçekleştirildi. Farklı noktalardan görme engellilerin katıldığı ve görme engellilerin bisiklete binmesini konu edinen çalıştayda birçok konu ele alınırken, Eşpedal Derneği üyeleri de çalışmalarını anlattı. Engelli ve engelsiz bireyler arasındaki dostlukları bisiklet üzerinde pekiştirmek, sağlam ve uzun ömürlü arkadaşlıkların yolunu yol arkadaşlığı aracılığıyla gerçekleştirmek amacı doğrultusunda kurulan Eşpedal Derneği’nde gören üyelerle görme engelli bireyler, tandemde (iki kişilik bisiklet) aynı anda pedal çevirerek birbirlerine yol arkadaşlığı yapıyorlar. Tandemde engelsiz birey önde oturarak bisikletin yön, fren, vites gibi hareketliliklerini yönetirken, engelli bireyler de arkada pedal çevirerek çocukluk tutkularını devam ettiriyorlar.

"Tandem görenlerin de görmeyenler kadar bisiklete binmesini mümkün kılıyor"

İzmir Eşpedal Derneği Temsilcisi Elif Ünver, Tandem bisiklet ile görenler kadar görmeyenlerin de bisiklete binebildiğini ifade etti. Bisikletin çoğu çocuğun en büyük ödüllerinden bir tanesi olduğunu belirten Ünver, "Biz kör de olsak bisiklet bizim için de çok önemliydi çocukken. O yüzden çocukken bazılarımız sokak aralarında bildiğimiz alanlarda bisiklete binebiliyorduk. Ama şimdiki anlamıyla şehir içerisinde, trafikte bisiklete binebilmek bir görmeyenin hayal edebileceği bir şey değil tek başına. Ama tandem unu mümkün kılıyor. Görmeyenlerin de görenler kadar bisiklete binmesini mümkün kılıyor. O yüzden tabii ki de engel değil. Bizim de çocukluğumuzun en büyük hayallerinden birisi bugün yetişkinken gerçek oluyor. Her ne kadar dediğim gibi çocukluğumuzun bir hayali de olsa Türkiye, bisiklet konusunda çok genç. Pek çok yerde bisiklet yolları yok. Bisiklet yolları olan yerlerde dahi bisiklet yolunun nasıl kullanılması gerektiğini henüz bilmiyoruz. Bu konuda bir algımız yok. O yüzden trafikte zorlanıyoruz ve araçlar tarafından sıkıştırılıyoruz. Bazı şehirlerde bu daha çok, bazılarında ise daha az" dedi.

"Doğuştan görme engelli arkadaşları bisikletle tanıştırmış oluyoruz"

İzmir Eşpedal Derneğin üyesi Gündüz Altıok, doğuştan görme engelli olan vatandaşların bugüne kadar hiç bisiklet görmediğini ve Tandem sayesinde bisiklet ile tanıştığını söyledi. Altıok, "Daha sonradan görme yetisini yitiren arkadaşlar oluyor. Onlar gençliğinde ya da çocukluğunda bisiklet sürmüş oluyorlar. Tandem aracılığıyla da tekrar bisiklete başlamış oluyorlar. Biz beraber yolculuk yapıyoruz. Onun haricinde, doğuştan görme engelli arkadaşlar var. Onlar hayatında hiç bisiklet sürmemişler. Onları doğrudan bisikletle tanıştırmış oluyoruz. Onların sadece bisikletin farkına varıyorlar. Bisikletin iki tekerlekli bir araç olduğunu biliyorlar ama ona binip rüzgarını hissetmek, onunla yolculuk etmek, dışarıdaki sesleri duymak ve ortamı yaşamak için çok güzel bir aracı oluyor. Bu şekilde hem doğuştan görme engelli arkadaşlarımız için onları bisikletle tanıştırmış oluyoruz hem de sonradan görme yetisini yitiren arkadaşlar için de tekrar bisiklet sürmesine imkan tanımış oluyoruz" şeklinde konuştu.

"Nasıl sürecek diye şaşırıyorlar"

İzmir Aşık Veysel Görme Engelliler Okulunda Matematik Öğretmenliği yapan Saldıray Altındağ ise, görme engelli oldukları için insanların nasıl sürecek diye şaşırdıklarını aktardı. Altındağ, "Biz kendimizi insanlara tanıtırken görme engelli ve bisikletin yan yana olmayacağını düşünüyorlar. Bunun için ikili bisiklet bulundu. Görme engelli arkada. Direksiyona fiziksel olarak idaresi olmuyor ama felsefik olarak görme engellinin istediği, yapmak istediği her şeyi yapan bir proje oldu bu. İkili bisikletlerle gören görmeyen beraber rüzgarın tadını çıkarıyoruz. Doğaya, dağlara çıkıyoruz. Deneyimliyoruz ve sosyal ortamlara festivallere katılıyoruz. Hız yapan şeyler insanı hep cezbeder. Görme engelliler de bu güzel ulaşım aracını kullanıyorlar" ifadelerini kullandı.