10 Kasım Mustafa Kemal Atatürk’ün 78. ölüm yıl dönümünde İzmirliler Atasını andı. Atatürk’ün gözlerini yumduğu saat olan 09.05’te herkes işini bıraktı, saygı duruşunda bulundu. Grevlerinin 3. gününde olan İZBAN işçileri de saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı okudu.
Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05’te İzmir’de hayat durdu. Sirenlerin çalmasıyla birlikte vatandaşlar araçlarından indi, yollardaki vatandaşlar tüm işlerini bıraktı, temizlik görevlileri çöp kutularını kenara koyarak saygı duruşunda bulundu. Grevlerinin 3. gününde olan Aliağa-Torbalı arası banliyö taşımacılığını işleten TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortak şirketi İZBAN A.Ş. personeli de bir araya gelerek saygı duruşunda bulundu. İşçiler, daha sonra hep bir ağızdan İstiklal Marşı okudu.
"Fark yüzde 7"
Anma sonrası açıklama yapan Demiryol İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz, grev hakkında son durumu anlattı. Ervüz, "İşveren resmi olarak yüzde 12’yi teklif etti, yüzde 3’ü de uslu çocuk primi olarak verdi. Hasta olmazsanız, işe geç gelmezseniz, kabahat kusurunuz olmazsa. Yani bir robot gibi çalışabilirseniz ’o zaman yüzde 3’ dediler. Sonra da kamuoyunda ’biz onlara yüzde 15 verdik, onlar yüzde 1,5 için masadan kalktı’ dediler. Onlar ne 80 gün ikramiyeyi ne de 90 gün ikramiyeyi kabul etti. Birinci yıl için 80 gün ikramiye kabul olsaydı 16.40’a imza atardık siz de bizi linç ederdiniz. O bir görüşmenin sonucu olmuştu. Masadan kalkarken ’Yazılı teklif vermediniz, biz de bu teklifimizi inkar ediyoruz. Başladığımız nokta yüzde 22’ dedik. Eğer onlar yüzde 15 verdiklerini kabul ediyorlarsa şuandaki fark yüzde 7’dir. Yine teklif olursa danışırız konuşuruz, masada anlaşma olur" dedi.