Küresel Araştırma Merkezi’nin (GRTC) 405 kişi ile yüz yüze görüşerek yaptığı ankete göre darbe gecesi halkın yüzde 78’inin sokağa çıktığı belirlendi.
GRTC, darbe girişiminin 15. gecesinde Kütahya Zafer Meydanı’nda en genci 14 ve en yaşlısı 75 yaşında olmak üzere toplam 405 katılımcı ile yüz yüze bir anket çalışması gerçekleştirdi. Anketin sonuçlarını GRTC Genel Başkanı Mustafa Önsay açıkladı. Katılımcıların ortalama yaşının 39 olarak hesaplandığını, katılımcıların yüzde 14’ünü kadınlar, yüzde 86’sını ise erkeklerin oluşturduğunu belirten Önsay, "Darbe gecesi meydana çıktığını ifade edenlerin oranı yüzde 78 iken, çıkmadığını belirtilenlerin oranı ise yüzde 22 olarak görülmektedir. Ülkemizin 1 yıldan az daha sürede normale döneceğini düşünenlerde ilk gece meydana çıkma oranının yüzde 80 olduğu görülürken, normalleşme sürecinin 6-10 yıl süreceğini düşünenlerde bu oran yüzde 70’e gerilemiştir. Akrabalık ilişkileri üzerinde FETÖ yapılanmasının olumsuz etkilerine şahit olanlarda ilk gece meydana çıkanların oranı yüzde 89’a çıkarken, olumsuz etkileri olmadığını belirtenlerde ilk gece meydana çıkma oranı yüzde 76’ya gerilemiştir. Bunlara ek olarak katılımcıları geçmiş darbeleri göz önüne alarak 3 farklı yaş grubuna ayırdık ve darbe girişimi gecesi meydanlara çıkma oranlarını karşılaştırdık. En genç grupta meydana çıkma oranı yüzde 73 iken, 28 Şubat darbesinden etkilenenlerde bu oran yüzde 80’e, 1980 darbesinden etkilenenlerde ise bu oran yüzde 83’e çıkmaktadır. Katılımcıların darbe girişimi gecesi meydana inmelerinde onları etkileyen nedenlere baktığımızda, insanların yüzde 45’inin Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın meydan çağrısından etkilendiklerini görmekteyiz. Bunun yanı sıra yüzde 32 oranında kişinin çağrıyı beklemeden kendilerinin karar verip meydana indiklerini görmekteyiz. Aile veya arkadaşlarının etkisiyle meydana inenlerin oranı yüzde 4’de kalırken, katılımcıların yüzde 19’u ise diğer nedenleri öne sürmektedirler" dedi.
"Darbe sonrası silahlanma"
Darbe sonrası silah edinmeyi düşünenlerin sayısının yüzde 46’ya ulaştığını belirten Mustafa Önsay, "Çalışmamızda araştırdığımız diğer bir konu ise darbe girişimi sonrasında ülkemizin ne kadar süre sonra normale döneceğidir. Katılımcıların büyük çoğunluğu (yüzde 71) bu normalleşme sürecinin 1 yıldan daha az süreceğini düşünmektedirler. Bu sürecin 1-5 yıl arası olacağını öngörenlerin ise yüzde 25 oranında olduğu görülmektedir. Yüzde 4’lük kesim ise bu sürecin 6-10 yıl kadar süreceğini öngörmektedirler. Dikkate değer bir diğer nokta ise 6-10 yıl cevabını veren tüm katılımcıların erkek olmasıdır. Katılımcılara yönelttiğimiz bir diğer soru ise ’Siz veya yakın çevrenizden birileri FETÖ yapılanmasından zarar gördü mü?’ şeklindeydi. Bu soruya verilen cevapları analiz ettiğimizde FETÖ yapılanmasından zarar gören veya çevresinde birilerinin bu yapılanmadan zarar gördüğünü söyleyen kişilerin oranı yüzde 27 iken, zarar görmediğini belirtenlerin oranı ise yüzde 73 olarak görülmektedir.
FETÖ yapılanmasının akrabalık ilişkileri üzerinde olumsuz etkileri olup olmadığını araştırdıkları soruda ise katılımcıların yüzde 18’inin olumsuz etki olduğunu belirttiğini, yüzde 82’lik büyük çoğunluğun ise böyle bir olumsuzluk yaşamadığını belirttiğini ifade eden Önsay, “Darbe girişimi gecesi meydana çıktıklarını söyleyenlere baktığımızda bu soruya evet olarak cevap verenlerin oranının yüzde 20’ye çıktığını görmekteyiz. Öte taraftan darbe girişimi gecesi meydana çıkmadığını belirtenler arasında da bu oran yüzde 9’a gerilemektedir. Dikkate değer bir diğer sonuç ise ülkemizin 6-10 yıllık bir süreçte normale döneceğini düşünenlerde FETÖ yapılanmasının akrabalık ilişkileri üzerine olumsuz etkileri olduğunu belirtenlerin oranının yüzde 35’e çıkmasıdır. Darbe girişimin ardından öne çıkan kavramlardan olan bireysel silahlanma konusu da araştırmamızda yer almaktadır. Darbe girişimi sonrasında silah edinmeyi düşünen katılımcıların oranının yüzde 46 olduğu görülmektedir. Yüzde 54 oranındaki katılımcılar ise bu yönde bir endişe taşımadıklarını belirtmişlerdir. Darbe girişimi gecesinde meydana çıktıklarını belirtenler arasında ise silah edinmeyi düşünenlerin oranı yüzde 50’ye çıkmaktadır. Bunlara ek olarak katılımcıları geçmiş darbeleri göz önüne alarak 3 farklı yaş grubuna ayırdık ve silahlanmayı düşünme oranlarını karşılaştırdık. En genç grupta bu soruya evet diyenlerin oranı yüzde 55 iken, 28 Şubat darbesinden etkilenenlerde bu oran yüzde 44’e, 1980 darbesinden etkilenenlerde ise bu oran yüzde 37’ye gerilemektedir" diye konuştu.
"Türkiyelilik kavramı yüzde 93’e ulaştı"
Darbe girişimi sonrası Türkiyelik kavramının daha da geliştiğini ifade eden Önsay, "’Darbe girişimi cemaat, tarikat gibi türü oluşumlara bakışınızda bir değişiklik oluşturdu mu?’ sorumuza verilen cevaplardan katılımcıların yüzde 41’inin bakışında bir değişiklik olduğunu, yüzde 59’unun ise bakışında bir değişiklik olmadığını görüyoruz. Ülkemizin 6-10 yıllık bir süreçte normale döneceğini düşünenlerde cemaatlere karşı bakışlarında değişiklik olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 59’a çıkmaktadır. Bir diğer soruda ise Türkiyelilik kavramını sorguladık. Darbe girişimin ardından insanlarımızın kendini Türkiyeli olarak tanımlayacaklarını düşünenlerin oranı yüzde 93 iken, böyle düşünmeyenlerin oranı yalnızca yüzde 7’dir" ifadelerini kullandı.