Gaziantep Sanayi Odası (GSO), baklavanın ardından sadece yörede üretilen Antep Kutnu Kumaşının coğrafi işaretini almak için Türk Patent Enstitüsüne (TPE) başvuruda bulundu.

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, birçok medeniyete ev sahipliği yapan Gaziantep'in en büyük zenginliklerinden birinin yöresel ürünleri ve yöresel lezzetleri olduğunu belirtti.

Antep Baklavası'nın coğrafi işaret tescilini aldıktan sonra uluslararası tescili için AB'ye başvurduklarını, dört yıllık bir sürecin sonunda AB tescilini 2013'te aldıklarını anımsatan Konukoğlu, baklavanın, Türkiye'den tescil edilen ilk ürün olması açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

Kutnu kumaşının da şehrin çok önemli bir kültürel değeri olduğunu kaydeden Konukoğlu, "GSO olarak, milli kültürümüzün bir parçası olan bu değerlerimizin yaşatılması ve tanıtımı için önemli çalışmalar yapıyoruz. Bu doğrultuda Antep Kutnu Kumaşı'nın coğrafi işaretini almak üzere TPE'ye başvurduk" ifadesinde bulundu.

Konukoğlu, Gaziantep'in bugün en fazla marka ve patent başvurusu yapan altıncı şehir konumunda bulunduğuna dikkati çekerek, şu bilgileri verdi:

"Marka şehir Gaziantep'in marka ürünlerinin sayısını artırmak istiyoruz. Bu doğrultuda şehrimizin geleneksel ürünlerine sahip çıkıyoruz. Bunların, sanayiye ve ihracata katkısını sağlayabilmek için çalışıyoruz. İnşallah Antep Kutnu Kumaşı'nı da dünyada pazarlanabilir, katma değeri yüksek bir ürün haline getireceğiz."

Yöresel zenginliklere önem verilmesi gerektiğini aktaran Konukoğlu, ülkelerin ve şehirlerin gelişmesinin artık markalarla olduğunu bildirdi.

- Antep Kutnu Kumaşı

Antep Kutnu Kumaşı; Gaziantep bölgesinde yüzyıllardır üretilen ve kullanılan genellikle çözgü sateni veya bezayağı örgü ile dokunan, boyuna çizgili desenlerden oluşan bir tür atlas kumaştır.

Bu kumaşın atkı sıklığı ve çözgüsüne göre "kutnu, meydaniye kutnu ve alaca kutnu" olmak üzere üç çeşidi bulunur. Bunların tümü Antep Kutnu Kumaşı adı ile anılır.

Antep Kutnu Kumaşı, ülkemizde sadece Gaziantep'te dokunmakta olup, kutnu dokuma sanatının 16. yüzyıla kadar uzandığı bilinmektedir.

Geçmişte padişah kaftanları da dikilmesi nedeniyle "Saray kumaşı" adıyla anılan Antep Kutnu Kumaşı; yöre insanının geleneksel giysilerinde, halk oyunları kıyafetlerinde ve ayrıca günlük hayatta kullanılan fular, yelek, gömlek, kravat, çanta, giyim eşyaları ile perde, döşemelik kumaş gibi dekorasyon ve süs eşyalarının yapımında kullanılmaktadır.