FETÖ/PDY elebaşı Fethullah Gülen’i, 1971 yılında hazırladığı iddianame ile sanık sandalyesine oturtan ve 7 ay kadar hapis yatmasını almasını sağlayan Savcı Nurettin Soyer’in, İzmir’de Seferehisar Belediye Başkanı olan oğlu Tunç Soyer, o dönem yaşadıklarını anlattı. Tunç Soyer, babasının her fırsatta, Fethullah Gülen’in çok tehlikeli bir adam olduğunu söylediğini aktardı. Oğul Soyer, babasına olan kininden dolayı Gülen’in, “Kızıl Savcı” isimli bir de kitap yazdığını dile getirdi.
15 Temmuz’da gerçekleşen kanlı darbe girişimin ardındaki isim FETÖ/PDY lideri Fethullah Gülen hakkında “Devlet düzenini bozmak ve anayasal düzeni etkisizleştirmek” suçundan 19 Ağustos 1971’de bir iddianame hazırlayan, Seferihisar’ın CHP’li Belediye Başkanı Tunç Soyer’in babası olan dönemin Sıkıyönetim Savcısı Nurettin Soyer, Gülen’in 3 yıl hapis cezası almasına neden olmuş.
Kardeşim okula polis korumasında gidiyordu
Yaşanan kalkışmanın ardından FETÖ ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Soyer, kendisinin 13 yaşında olduğu dönemlerde yaşananları şöyle anlattı; “Fethullah Gülen’in ilk kez yargılandığı davaydı bu. Ama o dönemde bu davalar, davayı açanlar açısında riskliydi. Ben yatılı okulda okuyordum ama kardeşim okula polisle gidip geliyordu. Hissettiğimiz şey ciddi bir baskı olduğuydu” dedi.
Hakim, babam yumruklamış
Dava sürecinde enteresan şeyler de yaşandığını anlatan Soyer, “Kıdemli Albay Hakim Kaya Alpkartal, duruşma arasında ‘gerekli gereksiz her şeyi delil diye getiriyorsun’ diye babama yumruk atmış. O yumruktan sonra 5 bin TL tazminat cezası aldı Kaya Alpkartal” diye konuştu.
Fethullah Gülen’in Türkiye’de ilk kez o davada 3 yıl mahkumiyet aldığını ve bunun 7 ayını hapiste geçirdiğini ifade eden Soyer, 15 Temmuz gecesi babasının ne kadar doğru bir adım attığını anladığını söyledi.
"45 yıl sonra haklı çıktı"
“O gece babamla gurur duydum” diyen Tunç Soyer, 1998 yılında vefat eden babasının sık sık, “Gülen, çok tehlikeli bir insan. Çok tehlikeli bir organizasyon. Her şeyleri illegal” dediğini söyledi. Babasının 45 yıl sonra haklı çıktığını savunan Soyer, Gülen’in babası ile ilgili bir de kitap yazdığını anlattı.
“Kızıl Savcı” diye kitap yazmış
Fethullah Gülen’in babasına duyduğu öfke ve nefreti “Kızıl Savcı” isimli kitabına aktardığını anlatan Soyer, şöyle konuştu; “Bir kitapçıda bulup okumuştum. Çok ağır hakaretler vardı, babamdan komünist savcı diye bahsediyordu. O mücadele 1971’de başladı ve 2016’ya kadar devam etti. Bir Savcı dava açıyor ve size mahkumiyet kararı çıkıyor. Babama çok büyük öfke ve nefret duymuş, bunu da kitaba dökmüş.”