Gümrük muhafaza ekipleri Kocaeli Evyap Limanına gelen bir konteynerde 450 bin paket kaçak sigara ele geçirdi
Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğünce dış kaynaklardan alınan istihbarat sonucunda deniz yolu ile yüklü miktarda kaçak sigara sevkiyatı yapılacağı bilgisine ulaşıldı. Konuyla ilgili yürütülen çalışmalar sonucunda istihbarata konu olan sevkiyatın İzmit Limanına doğru yapılacağı öğrenildi. Elde edilen önemli bilgileri inceleyen Kocaeli Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri geniş çaplı bir araştırma başlattı.
Geminin Birleşik Arap Emirlikleri’nden hareket ettiği belirlendi
Ekipler yaptıkları çalışmalarda söz konusu geminin Birleşik Arap Emirliklerinden konteyner yüklü olarak hareket ettiğini belirledi. Konteynerin Evyap Limanında tahliye edileceğini öğrenen ekipler gemiyi izlemeye aldı. Geminin İzmit Körfezi’ne girmesinin ardından da söz konusu gemi deniz devriye ekibince fiziki olarak takip edilmeye başlandı. Gemi Evyap Limanına yanaşıncaya kadar gözlem altında tutuldu. Gemi arama ekipleri ise gemi limana yanaşır yanaşmaz gümrük kontrolü gerçekleştirdi.
Dedektör köpekler tepki verdi
Söz konusu konteyner müdürlük personeli tarafından gemiden indirilerek, liman sahasına alındı. Taranmak üzere mobil x-ray cihazına sevk edildi. Görüntüler bir kez de Ankara’daki Komuta Kontrol Merkezinden incelendi. Yapılan taramada şüpheli yoğunluk tespit edildi.
Konteyner son olarak Alf ve Willem isimli tütün dedektör köpekleri marifetiyle kontrole tabi tutuldu. Köpeklerin de yoğun tepki vermesi üzerine konteyner açıldı.
Duvar kağıdı arkasına gizlenmiş kaçak sigara
Konteyner kapağı açıldığında ilk üç sırada beyanda yer verildiği gibi 185 koli baskılı duvar kağıdına rastlandı. Bu kolilerin arkasına ise ilk bakışta görülmeyecek şekilde istiflenmiş vaziyette 900 koli içerisinde 450 bin paket kaçak sigara tespit edildi.
Gümrük evraklarında beyan edilmeyen ve ambalajlarında TAPDK bandrolü ile Türkçe uyarı ibareleri bulunmayan sigaraların gümrüklenmiş değerinin 3 milyon 600 bin lira olduğu belirlendi.
Kaçak sigaraya el konuldu. Konuyla ilgili soruşturma Körfez Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde devam ediyor.