Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’da gerçekleştirdiği darbe girişiminin ardından Gümüşhane’de 5 gündür sürdürülen Demokrasi Nöbeti kapsamında geniş katılımlı ‘Demokrasi Yürüyüşü’ düzenlendi.
Gümüşhane Belediye tarafından düzenlenen yürüyüşe Vali Okay Memiş, Belediye Başkanı Ercan Çimen, AK Parti İl Başkanı Celalettin Köse, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve binlerce vatandaş katıldı.
Atatürk Caddesinde toplanan vatandaşlar ellerinde ki bayraklarla Zafer Meydanı, Hasanbey Caddesi ve Cumhuriyet Caddesi üzerinden Fatih Parkına kadar marşlar ve salavatlar eşliğinde “Her Türk asker doğar”, “Vatan sana canım feda”, “Türkiye burada, darbeciler nerede”, "Recep Tayyip Erdoğan", "Dik dur, eğilme, bu millet seninle", "İdam isteriz" sloganları atarak yürüdü.
Yürüyüş boyunca akın akın katılımların olduğu etkinlikte vatandaşlar evlerinin balkonlarından salladıkları Türk bayraklarıyla yürüyüşe destek olurken, 5 binden fazla kişinin katıldığı yürüyüş Gümüşhane’de en kalabalık yürüyüşlerden birisi olarak tarihe geçti.
Yürüyüşün sonunda Belediye Başkanlığı önünde kurulan platformda 5 gündür gerçekleştirilen Demokrasi Nöbeti etkinliği icra edildi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda Kur’an tilavetinin ardından Müftü Yardımcısı Hüseyin Hacıfettahoğlu tarafından binlerce kişiye dua yaptırıldı.
“15 Temmuz en büyük demokrasi zaferidir”
Burada konuşan Vali Memiş, 15 Temmuz’da çok önemli bir krizi vatandaşların desteği ile Gümüşhanelilerin birlik ve beraberliği ile atlatıldığını söyledi. Kendisinin Siyasal Bilgiler Fakültesi mezun olduğunu ve Türkiye’nin siyasal tarihini bilen bir insan olarak Cumhuriyetin kuruluşundan bu güne kadar 15 Temmuz’da vatandaşların öncülüğünde kazanılan demokrasi zaferi kadar başka bir zafer hatırlamadığını söyledi.
“Sizlerin büyük katkısı olmuştur”
Vali Memiş, “Bizim bu duruşumuzda başta Sayın Cumhurbaşkanımızın sizler için tavsiyem, bizler için direktif olan talimatları en büyük gücümüz olmuştur. Sayın Başbakanımızın, hükümetimizin ve darbeye karışmamış olan başta Genelkurmay başkanımız olmak üzere tüm generallerimizin ve tüm şerefli Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının, FETÖ ile alakası olmayan çok değerli emniyet mensuplarımızın, kamu personelimizin ve sizlerin çok büyük katkısı olmuştur” dedi.
“Asla FETÖ’cüler gibi sahte deliller üreterek soruşturma ve kovuşturma yapmayacağız”
Mücadelenin sona ermediğini dile getiren Vali Memiş, birçok soruşturma ve kovuşturmanın yürütüldüğünü belirterek, “İlimizde de buna benzer soruşturma ve kovuşturmalara şahit olacaksınız. Ancak Gümüşhane Valisi olarak sizlere şunu temin ederim ki bizler devletin hukukuna ve anayasal niteliklere sahip olan bürokratlar olarak, asla FETÖ’cüler gibi insanlar hakkında sahte deliller üreterek soruşturma ve kovuşturma yapmayacağız. Devletin böyle birşeye ne ihtiyacı ne de niyeti vardır” diye konuştu.
“Darbe demek ihanet, hainlik, katillik demektir”
Belediye Başkanı Ercan Çimen ise 15 Temmuz’da Allah’ın masum ve mazlumların dünya üzerindeki en büyük dayanağı olan Yüce Türk Milleti’ni zalimlerin elinden koruyup kurtardığını belirterek, “Darbe demek, ihanet, hainlik, katillik, insanlıktan çıkmak demektir. İnsanlıktan çıkanlara gerekli dersi insan olanlar vermiştir ve vermeye de devam edecektir” dedi.
“Gümüşhane’de 5 gündür destan yazılıyor”
Ülkenin her yerinde olduğu gibi Gümüşhane’de de 5 gündür tarih yazıldığını, destan yazıldığını ifade eden Çimen, “Milletimiz ve Gümüşhaneliler hep birlikte nöbet tutuyoruz. Bu nöbet insanlığın nöbetidir. Bu nöbet demokrasinin nöbetidir. Bu nöbet milli iradenin nöbetidir. Bu nöbet 2. Kurtuluş Zaferini kazanma nöbetidir. Bu nöbet geleceğimizin nöbetidir. Bizler ‘Ekmeksiz yaşarım ama hürriyetsiz asla’ kültürü ile yoğrulan bir neslin evlatlarıyız. Gecelerimiz uykusuz olsun ama Hürriyetsiz kalmayalım. Ekmeğimiz olmasın ama Hürriyetsiz olmayalım. Bu gerçeği gören Yüce Milletimiz; hiçbir siyasi hesap yapmadan meydanlarda toplanmış ve bir bayrak olarak zulme dur demiştir” diye konuştu.
Etkinlik kapsamında 2 siyasi parti ve 22 sivil toplum örgütünün imza attığı bildiriyi ise Ensar Vakfı Başkanı Yaşar Gül okudu. Millet olarak yaşanılan darbe girişimini şiddet ve nefretle kınadıklarını kaydeden Gül, hain terör örgütü paralel yapının yurt içi ve yurt dışı uzantıları tarafından yapılan darbe girişiminin yüce Türk milletinin bağrından çıkmış ve helal süt emmiş vatansever askerler, polisler ve basiretli millet tarafından önlendiğini söyledi.
Gümüşhaneli sanatçı Onur Akgül’ün sunumuyla icra edilen programda ellerindeki bayraklarla binlerce Gümüşhanelinin çalan marşlara eşlik etti. Gümüşhaneliler programın son bölümlerinde gerçekleşen yağmura rağmen demokrasi nöbetini tutmaya devam etti.