Gümüşhane Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (GÜDAK) üyesi sporcular sonbahar mevsiminde doğanın kendisini en cömert ve en renkli şekilde sunduğu Örümcek Ormanları Tabiat Parkında doğa yürüyüşü gerçekleştirdi.
Kent merkezi ve Kelkit ilçesinden kulüp üyesi 24 sporcunun katıldığı yürüyüş Kürtün ilçesine bağlı Örümcek Ormanları Tabiat Parkı’nın Çifteköprü mevkiinden başladı. Fındıcak mevkiinde mola verdikten sonra Elceğiz köyüne ait Elceğiz Alanı yaylasında yürüyüşü sonlandıran sporcular yaklaşık 10 kilometrelik parkuru 4 saatte tamamladı.
Türkiye’nin önemli karışık ormanlarından birisi ve “Canlı ağaç müzesi” olarak nitelendirilen 263 hektarlık tabiat parkında özellikle geniş yapraklı ağaçların sonbahar mevsimi nedeniyle sarı, kırmızı, kızıl, mor gibi renklere bürünmesinin ardından renk cümbüşüne dönen bölgede gerçekleştirilen yürüyüşte sporcular bol bol fotoğraf çekmeyi ihmal etmedi.
Avrupa ve Kafkaslar’ın en yüksek ve en geniş çaplı köknar ve ladin ağaçlarının bulunduğu bölgede trafiğe kapalı yollardan ağaçlardan dökülen yapraklar üzerinde gerçekleştirilen yürüyüşte sporcular sonbaharın tüm güzelliklerini yaşamanın yanı sıra yüksek kesimlerde ise geçtiğimiz hafta gerçekleşen kar yağışının ardından yerde kalan kar örtüsü üzerinde de yürüyüş gerçekleştirdi.
“Örümcek Ormanları Ayder, Kastamonu ormanları kadar güzel bir bölge”
Yürüyüşe katılan ekibin başında bulunan Kulüp Başkanı Mustafa Akbulut, son yıllarda yollarda yapılan çalışmalarla Kürtün bölgesinin keşfedilmemiş, henüz kamuoyunun bilmediği birçok bölgeye yürüyüş düzenlediklerini belirterek, “Örümcek Ormanlarının eskiden yolu çok kötüydü. Şimdi ise beton yol yapılmış. Ulaşım artık çok rahat. Türkiye’de sonbahar mevsiminde geniş yapraklı ağaçlardaki renk dönüşümünün görsel şölenini burada hergün değişik şekilde gözlemleyebiliyorsunuz. Örümcek Ormanları en az Ayder yaylası yolu, Kastamonu ormanları kadar güzel bir bölge” diye konuştu.
Yürüyüşe bin 320 metre rakımdan başladıklarını ve bin 910 metre rakıma ulaştıklarını dile getiren Başkan Akbulut, “Genelde yatay geçiş ve son kısımda ise oldukça dik bir rampadan tamamladığımız yürüyüşteki rakım farkı da etkileyici. Yaklaşık 600 metrelik rakımı farkı coğrafyada kendisini oldukça fazla hissettiriyor. Alt kısımlarda yeşilin tonları hala canlılığını korurken yüksek kesimlerde ise karla kaplanmış zirveler ve artık sararmaya dönmüş bir tabiat yapısı vardı” ifadelerini kullandı.
“Sonbaharın bütün renkleri gözlemleniyor”
Yaşı 450’den fazla olan ağaçların arasından güneşli bir günde gerçekleştirilen yürüyüş uzun zaman sonra ilk defa katıldığını belirten Diş Hekimi Göker Güler, “Örümcek ormanları gereken gezilip görülmesi gereken bir yer. Daha önce de gelmiştik. Sonbaharın bütün renklerini görebiliyoruz şuanda. Aynı zamanda yüksek kesimlerde kar örtüsüyle de karşılaştık. Zorlu bir parkur olmadı. Yeni gelen arkadaşlarımız da zevkini çıkardı. Doğayla iç içe olmak güzel bir şey” dedi.
Yöre halkının yüzyıllardır kullandığı yollar
Rehber Orhan Köse ise, sonbahar manzarası eşliğinde zirveye çıkıldıkça kar örtüsüyle zevkli bir yürüyüş gerçekleştirdiklerini belirterek, “Bölgede farklı çok sayıda yürüyüş rotaları var. Daha önce bölgede yürüdüğümüz parkurlar da var. Yöre halkının yüzyıllardır kullandığı yollardan bugün bizde güzel bir yürüyüş gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.
Avrasya Maratonu için Örümcek Ormanlarında antrenman yaptı
Sporcular arasında bulunan maratoncu Temel Kaya ise, diğer sporcuların normal yürüyüş yaptıkları dik rampalarda koşu yaparken, dönüşte ise yürüyüşün tamamlandığı noktadan Kürtün ilçe merkezine kadar koşarak önümüzdeki günlerde katılacağı Avrasya Maratonuna hazırlık yaptı.
Öte yandan, sporcular dönüş yolunda ilçe merkezine 5 kilometre mesafede bulunan ve Örümcek Ormanları yolundan 150 metre yürüme ulaşılan ve yaklaşık 25 metreden dökülen Çağlayandibi Tabiat Parkı Şelalesini de ziyaret etti. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından turizme kazandırılan bölgeyi hayranlıkla gözlemleyen sporcular, bölgenin turizme kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.