Dünyada ‘Association for Solidarity with Asylum Seekers and Migrants (ASAM)’ adıyla tanınan, Türkiye’de daha çok ‘Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD)’ olarak bilinen dernek verilerine göre, 2015 yılında 91 bin sığınmacı illegal yollardan yurt dışına çıktı. Bu rakam, 2016 yılının sadece Ocak ayında 66 bin kişiye ulaştı. Bu da, Ocak ayında günde ortalama 2 bin 200 sığınmacının Ege kıyılarından Yunanistan’a geçtiği anlamına geliyor. Şubat ayı rakamları da ortalama olarak ayını seviyelerde gerçekleşti.
2015 Eylül ayında Çanakkale’de açılan SGDD şubesi, avukat, psikolog, sosyal çalışmacı, iki tercüman ve ofis destek personeliyle birlikte altı kişilik bir ekipten oluşuyor. Ekip, mültecilerin korunması, sınır geçişlerinin kontrolü ve takibi için çalışmalar yürütüyor. Şehirde yaşayan mültecilere psiko-sosyal ve hukuki danışmanlık veren dernek, dil problemi yaşayan sığınmacılara tercümanlık desteği de sağlıyor. Bugüne kadar hijyen kitleri, kıyafet desteği gibi yardımlarla birlikte ilk ve orta öğretimde eğitim gören öğrenciler için Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği işbirliği ile öğrencilere dönemlik maddi yardım da yapılıyor.
SIĞINMACILARIN TALEBİ 3. ÜLKEYE YERLEŞTİRİLMEK
Dernek verilerine göre, Çanakkale’de yaklaşık 7 bin sığınmacı bulunuyor. Bunların 3 bin 700’ünü Suriyelilerin dışında kalan ülke vatandaşları oluşturuyor. Büyük bir çoğunluğunu savaştan kaçan kişilerin teşkil ettiği sığınmacıların en büyük meselesi ise yaşadıkları travmalar ve sosyal hayata ayak uydurma problemi. Dernek üyeleri, bu sıkınları aşmak için çeşitli STK’larla ortak projeler geliştirmeye çalışıyor. Sığınmacılardan gelen taleplerin başında ise 3. ülkeye yerleştirilme bulunuyor.
GÜNDE 2 BİN 200 KİŞİ YUNANİSTAN’A GEÇMEYE ÇALIŞIYOR
Yine SGDD’nin verilerine göre, 2015 Ocak ayında 5 bin 500 kişi Yunanistan’a geçerken, Ocak 2016’da Ege kıyılarından Yunanistan’a kaçan kişi sayısı 66 bine ulaştı. 2014 yılında toplam 15 bin kişi, 2015 yılında toplam 91 bin kişi illegal yollardan yurt dışına çıktı. Bu rakamlara göre, Ocak ayında günde ortalama 2 bin 200 kişi Yunanistan’a geçti. Şubat ayında da bu rakam aynı seviyelerde seyretti. Mart ayında ise hem kara, hem de denizde alınan tedbir, hem de Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki anlaşma sebebiyle bu rakam düştü.