HATAY (AA) - HALİT DEMİR - Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle yaşadıkları yerleri terk ederek farklı ülkelerde zor şartlar altında hayat mücadelesi veren Suriyeli kadınlar çocuklarının karnını doyurabilmek için fedakarca çalışıyor.

Kimi eşini kimi yakını kimi ise evlatlarından birini kaybetmiş olan kadınlar, 'Sevgililer Günü', 'Doğum Günü', dünyanın dört bir yanında çeşitli etkinliklerle kutlanan '8 Mart Dünya Kadınlar Günü' gibi etkinliklerden bi haber Suriyeli kadınların tek amacı çocuklarına ekmek parası kazanabilmek ve onlara bir tas yemek yapabilmek.

IŞİD ile bazı Kürt gruplar arasındaki çatışmalar nedeniyle, Kobani'den (Ayn el Arap) kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde hayatlarını sürdürmeye çalışan Suriyeli kadınlar da, günlerinden habersiz hayata tutunma mücadelesi veriyor.

Günübirlik işlerde çalışarak ailelerinin geçimini sağlamaya çalışan kadınlar, başlarındaki çavuşlarının yönetiminde tarlalarda çalışarak 30 lira kazanıyor.

Dünya Kadınlar Günü'nün kendileri için herhangi bir anlam ifade etmediğini ifade eden Rojbin Rahim (30), AA muhabirine, tek amaçlarının hayata kalma mücadelesi olduğunu söyledi.

- "Saçımı ne zaman taradım hatırlamıyorum" -

Kadınlar Günü'nde haberlerinin bile olmadığını vurgulayan Rahim, "Bizim burada tek mücadelemiz hayatta kalmak. 'Dünya Kadınlar Günü' diyorsunuz ama bizim bu günden bile haberimiz yok. Kadın olduğumuzu hatta bazen insan olduğumuzun bile farkında olamıyoruz. En son saçımı ne zaman taradığımı hatırlamıyorum. Dünyanın bir çok yerinde erkek-kadın hakları eşit, fakat Suriye'de bundan bahsetmek mümkün değil."

Yaşadıkları yerleri saldırılar sonucu terk ederek Türkiye'ye sığınmak zorunda kaldıklarını belirten Hevin Haner de Dünya Kadınlar Günü diye bir günün olmadığını, kadına gerçek anlamda hakları verilirse bütün günlerinin kendileri için özel olacağını ifade etti.