Türk Hava Kurumu (THK) Genel Başkanı Kürşat Atılgan, 15 Temmuz darbe gecesinde hainlerin Cumhurbaşkanı’nın uçağını bulamamalarının sebebinin, Eskişehir’deki hava harekat merkezinin aldığı emir doğrultusunda uçakların nerede olduğunun tespit edilmesine yardımcı olan ‘hava resmini’ çıkarmayıp birliklere yayınlamaması olduğunu söyledi.
THK Genel Başkanı Atılgan, TGRT Haber’de katıldığı bir programda darbeci hainlerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın uçağını neden bulamadıkları sorusuna açıklık getirdi. Atılgan, hava da uçan her uçağın hava resmi olduğunu ve bu hava resmi sayesinde bağlandığı koda göre o cismin ne olduğunun bilindiğini belirterek, “Bu sayede siz hangi uçak nerede bilirsiniz. Türkiye’nin hava resmini Eskişehir’deki hava harekat merkezi çıkarır ve bu hava resmini birliklere yayınlar. Birliklere yayınlayınca da herkes bunu görür ve ’bu Cumhurbaşkanının uçağı’, ’bu uçak F16 uçağı’ diyebilir. İşte Hava Kuvvetleri Komutanlığının verdiği emirlerden biri ‘hava resmini hiçbir yerde yayınlamayın’ emridir. Çok kritik bir emir bu. ‘Hava resmini yayınlamayın’ der ve isyancıların hava resmini elde etmelerini engellerler. Çünkü Eskişehir’deki harekat merkezi bu hava resmini yayınlasa isyancılar bilecek ki bu uçak Cumhurbaşkanının uçağı ve ellerindeki bütün imkanlarla Cumhurbaşkanını düşürmek için gayret gösterecekler. Bu önemli bir detaydır” diye konuştu.
“İkincisi, uçakları havada düşürmeye yetkili olan uçaklar üzerinde hava savunma füzeleri takılı olan, nöbette bekleyen savunma uçaklarıdır” diyen Atılgan, “Yani onlar aynı Rus uçağının düşürüldüğü gibi havada düşürmek için ayrı bir füze gerekir. Bomba ile uçağı düşüremezsiniz. Bomba ile hedefleri bombalarsınız. İşte nöbette bekleyen Erzurum’daki, Dalaman’daki, İncirlik’teki uçakları kaldıramadılar. O uçakların kalkmasını engelleyen ilk başta Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın vermiş olduğu ‘üstünden uçak kalkan üs komutanını divan-ı harbe veririm’ sözüdür. Bunun neticesinde orada bulunan üs komutanlar bu üsleri kontrol altına almışlardır” şeklinde konuştu.