HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Umarım 65. hükümetin hem konfederasyonumuz hem de çalışan hayatında kendilerinden beklenen düzenlemeleri konusunda bir an evvel çalışan hayatındaki bütün sorunları çözümünden yana inisiyatifini bekliyoruz" dedi.
HAK-İŞ Genişletilmiş Bakanlar Kurulu, Genel Başkan Arslan başkanlığında toplandı.
"ÜLKEMİZİN TEMEL SORUNU TERÖR"
Arslan, Başkanlar Kurulu’nun hem ülkenin hem de konfederasyonun gündemiyle ilgili geniş bir değerlendirme yapmak üzere toplandığını belirterek, "Ülkemizin temel soruları ve gündemi var bunların en başında ne yazık ki 8 aya yakın bir süredir devam eden terör sorunu. Her gün hemen hemen gencecik yavrularımızın şehit haberleriyle muhatap oluyoruz. Polisimiz, askerimiz, korucumuz, sivil vatandaşlarımız, kamu görevlilerimiz ne yazıkki bu süreçte çok sayıda kayıp vererek bu süreç bütün milletimizi ciddi bir şekilde yaralamaktadır. Bu konuyu konfederasyonumuz, Başkanlar Kurulu ve ben konuşacağız. Yine Türkiye’nin kaçınılmaz olarak gündemini işgal eden yeni anayasa, yeni anayasanın içerisinde de özellikle ülkemizin nasıl yönetileceği konusu yine en çok konuşulan konulardan birisi" diye konuştu.
"5 AY 29 GÜN SENDROMU"
Teröre bağlı olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) dokunulmazlıkların kaldırılması konusu gündemi işgal ettiğini vurgulayan Arslan, "Ülkemizin, Suriyeli sığınmacı misafirleri ve onlarla ilgili yapılan çalışmaların değerlendirilmesi yine Başkanlar Kurulumuzda konuşulacak. Taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi konusu yoğun gündem oluşturmakta. Özellikle 64. hükümetin yapmış olduğu çalışmaların yeni hükümet döneminde nasıl bir şekil alacağı konusunda hem endişelerimiz hem de beklentilerimiz söz konusu. Yine geçici ve mevsimlik işçilerin kadro sorunları bizim kadim sorunlarımızdan bir tanesi özellikle mevsimlik işçilerin yaşadığı 5 ay 29 gün sendromu bizim arzu ettiğimiz şekilde sonuçlandırılması için yaptığımız çalışmaları, faaliyetleri ve bundan sonra ne yapacağız konusunda Başkanlar Kurulumuzu bilgilendireceğiz" ifadelerini kullandı.
"65. HÜKÜMETİN ÇALIŞAN HAYATINDAKİ SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDEN YANA İNİSİYATİFİNİ BEKLİYORUZ"
"Özel istihdam bürolarının geçici iş ilişkisi kurmasıyla ilgili kanun tasarısının TBMM’den geçmesi ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmasından sonra ortaya çıkan yeni durumla ilgili bir dizi yeni gelişmeler ve bundan sonrası için neler yapacağımız konusunda Başkanlar Kurulumuzu bilgilendireceğiz" diyen Arslan şöyle devam etti:
"Kıdem tazminatıyla ilgili son gelişmeleri paylaşacağız. HAK-İŞ var olan kıdem tazminatı uygulamasından kaynaklı sorunların farkındadır. Hem bu sorunların çözümü hem de kazanılmış haklarımızın daha ileriye taşınması gibi bir dizi çözüm önerisi. Özellikle yeni hükümetin kurulmuş olması, kısa zamanda hükümetin programını açıklaması ve güvenoyunu almış olması Türkiye açısından önemli gelişmeler. Umarım 65. hükümetin hem konfederasyonumuzun hem de çalışan hayatında kendilerinden beklenen düzenlemeleri konusunda bir an evvel çalışan hayatındaki bütün sorunları çözümünden yana inisiyatifini bekliyoruz. İşsizlikte oransal olarak düşme görülmesi açıkçası çalışma hayatı için bir nebze olsun umut ışığı olmuştur. 1999’dan 2000’li yıllardan bugüne kadar gelen süreçte kayıt dışı istihdam konusunda olumlu bir seyir izlememize rağmen son değerlere göre kayıt dışı istihdamımız hala yüzde 32’lerde, bu da OECD ortalamasının iki katı. Bu kayıt dışı istihdamın Uluslararası çerçevenin altına düşürme hedeflerimize vazgeçmeden devam etmemiz gerekiyor. HAK-İŞ olarak özellikle uluslararası ilişkilerde yürüttüğümüz adımlarımız, yaptığımız yeni çalışmalar var. ILO kongersinde konfederasyonumuzun son gelişmeleri de değerlendireceğimiz bir Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantımız var."