GAZİANTEP (AA) - Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya, Kahramanmaraş ve Kilis'te Halep'teki sivillere yönelik saldırılara tepki gösterildi, hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanlığı tarafından Hüseyin Paşa Camisi'nde cuma namazı sonrası, bazı sivil toplum kuruluşlarının yetkilileri, vatandaşlar ile Halep'teki sivillere yönelik saldırılarda hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Mehmet Nakşi Erat, Suriye'de yıllar boyunca insanlık dramı yaşandığını belirtti.

Suriye'de masum insanların hayatlarını kaybettiğini dile getiren Erat, "Halep'te masum insanlar küçük alana sıkışmış durumda. Mazlumların hayatlarının kaybedilmemesi için yetkililer bir an önce harekete geçmeli. Bu konuda ciddi bir şekilde adım atmalıyız. Suriye başta olmak üzere Myanmar, Yemen, Arakan ve diğer Müslümanlar için adımların atılması lazım. Bir milyona yakın Suriyeli insan hayatını kaybetti. İslam coğrafyasındaki Müslümanların bir araya gelerek birlik ve beraberlik içerisinde olması lazım. Emperyalist güçler hiçbir zaman çözüm noktasında bir arayış içerisinde olmayacaklardır. Çözüm ortadadır. Irkçılık ve mezhepçiliği bir kenara koyup, bu konuları oturup konuşmalıyız." dedi.

- Şanlıurfa

Şanlıurfa'daki bazı STK temsilcileri Halep ve İslam coğrafyasında yaşanan olayları kınamak için basın açıklaması yaptı.

Cuma namazı sonrası Dergah Camisi önünde toplanan STK temsilcileri, ellerindeki dövizler ve sloganlarla Halep'e yapılan saldırıları kınadı.

STK temsilcileri adına basın açıklamasını okuyan Veysel Toprak, dünyanın, ekonomik ve siyasi olarak tarihin en zor dönemlerinden birini yaşadığını söyledi.

Halep'te bombalar altında parçalanan çocukların, Şanlıurfa'daki, Trabzon'daki, Diyarbakır'daki çocuklardan bir farkı olmadığını belirten Toprak, şöyle konuştu:

"Ortadoğu ülkeleri İslam sancağı altıda toplanmayı, yapılan her zulme ortak bir sada çıkarmayı başarmadıkları müddetçe ne Esed son zalim olacak, ne de Halep son mazlum olacaktır. Suriye halkının 5 yıldır yaşadığı zulmün Avrupa, Rusya ve ABD'nin güç savaşından öte bir anlamı var mı? İlgili ve yetkililere feryadımızdır, 4 aydan bu yana insani yardımın hiç ulaşmadığı Halep'e insani yardım koridoru acilen açılmalı ve gerekli yardımlar yapılmalıdır."

- Malatya

Malatya'da Halep'teki sivillere yönelik saldırılarda hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

HÜDA PAR Malatya İl Başkanlığı tarafından Tarihi Hacı Yusuf Taş Camisi'nde cuma namazı sonrası bazı sivil toplum kuruluşları üyeleri ile cami cemaati tarafından kılanan gıyabi cenaze namazında, Halep'teki sivillere yönelik saldırılarda hayatını kaybedenler, Arakan'daki Müslümanlar ve Adana'nın Aladağ ilçesindeki özel öğrenci yurdunda çıkan yangında hayatını kaybedenler için dua edildi.

- Kahramanmaraş

Halep'teki sivillere yönelik saldırılarda çok sayıda masum insanın hayatını kaybetmesi, Kahramanmaraş'ta yapılan basın açıklamasıyla kınandı.

Cuma namazı çıkışı Ulu Camii önünde toplanan vatandaşlar, ellerindeki dövizler ve sloganlarla Suriye rejimini ve müttefiklerini kınadı, şehitler için dua etti.

Kahramanmaraş Platformu Dönem Sözcüsü Yusuf Bülbül, yaptığı açıklamada, Halep'e 15 Kasım'dan beri rejim ve müttefikleri tarafından iki binden fazla hava saldırısı olduğunu, yedi binden fazla top atışı yapıldığını ve bu saldırılarda fırın ve hastane gibi yerlerin vurulduğunu söyledi.

Son saldırılar ile Halep'te 300 bin insanın temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamayacak hale geldiğini belirten Bülbül, "Yaşananlar karşısında kulakları sağır eden bir sessizlikle karşı karşıyayız. Batının ve iş birlikçilerinin insafsız ama bilinçli sessizliğini anlamlandırabiliyoruz. Onlar kimliklerinin ve düşmanlıklarının gereğini yapıyor. Ne yazık ki İslam alemi bu sessizliğin bir parçası olmuş durumda." ifadesini kullandı.

Bülbül, Suriye'ye giden yardımların çoğunluğunun Türkiye'den gittiğini anımsattı.

Türkiye'den yardımlar yapıldığını ancak son aylarda giden yardımlarda ciddi oranda azalma olduğunu dile getiren Bülbül, "Bu sebeple burada sadece zalimleri lanetlemek, bu zulmü bütün dünyaya duyurmak için değil, aynı zamanda Suriyeli mazlum kardeşlerimize yardım elimizi uzatmak için toplandık. Yardım elimizi uzatmazsak çok sayıda kardeşimiz açlıktan hayatını kaybedeceğini biliyoruz. Suriyeli kardeşlerimizin çığlığına ses vermek zorundayız." diye konuştu.

Basın açıklamasına, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Uğur Dilipak, AK Parti İl Başkanı Ahmet Özdemir, AK Parti Genel Merkez Disiplin Kurulu Üyesi Metin Doğan ve Baro Başkanı Vahit Bağcı ile diğer ilgililer katıldı.

-Kilis

Kilis'te bir araya gelen Anadolu Gençlik Birliği üyesi bir grup öğrenci, Halep'teki sivillere yönelik saldırılara tepki gösterdi.

Cuma namazı sonrası 7 Aralık Üniversitesi Camisi önünde bir araya gelen öğrenciler adına konuşan Nurettin Taş, 6 yıldır Suriyelilerin dünyanın gözü önünde sistematik katliamlara, kıyımlara maruz kaldığını söyledi.

Her gün içler acısı yüzlerce görüntünün yayınlandığını, insanların 3-5 saniye bakamadıkları bu görüntüleri Halepli kadınların, çocukların, yaşlıların topyekun yaşadığını ifade eden Taş, şunları kaydetti:

"Bombalanmayan tek bir hastanenin dahi kalmadığı Halep'te yaralanmak ölmekten daha trajik bir hale gelmiş bulunmakta. Gıda yardımının ulaştırılamadığı Halep'in yavruları, "cennette yemek yiyebileceğiz" diye ölüme kucak açıyor. ​Bugün Halep'te, tarihin görebileceği en acımasız ve vahşi katliamlardan biri yaşanıyor. Zalim Baas rejimi, emperyalist Rusya ve İran hiçbir hukuk gözetilmeden işlenen bu cürümlerin failleridir. BM, AB ve ABD ise yaşananlar karşısında kamuoyu önünde üç maymunu oynayan, arka planda ise çıkarları için Müslüman kıyımından içten içe hoşnutluk duyan Haçlı artıkları olarak katliamın ortaklarıdır. Kukla DAEŞ ve PYD/PKK ise emperyal güçlerin kiralık katilleridir. Bu şer ittifakı, ancak Halep'i insansızlaştırarak zafer elde edebileceklerinin farkına varmışçasına bir soykırım gerçekleştiriyor. Halep'te 15 Kasım'dan bu yana rejim ve müttefikleri tarafından 2 binden fazla hava saldırısı, 7 binden fazla top atışı yapıldı. Zalimler bilinçli bir şekilde fırınları, hastaneleri, okulları, camileri ve halkın temel ihtiyaçlarını karşılamak için çıktığı toplu mekanları vuruyor. Halep'e deprem etkisi yaratan sığınak delici bombalar atılıyor ve enkazların altından her gün onlarca kadın ve çocuk cesedi çıkarılıyor."

Yaşanan saldırılara maruz kalan yaklaşık 300 bin sivilin en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamayacak halde olduğunu ve ölümle pençeleştiğini aktaran Taş, saldırılar karşısında kulakları sağır eden bir sessizlikle karşı karşıya kalındığını belirtti.

Taş, yaşanan sessizliğe İslam aleminin de ortak olduğuna işaret ederek, bir vücudun azaları gibi olması emredilen müminlerin, kardeşleri ateş altındayken sessiz kalmasını idrak etmekte zorlandığını dile getirdi.