İSTANBUL (AA) - Halkbank, bu yılın üçüncü çeyreğinde toplam aktiflerini 2014 yıl sonuna göre yüzde 22 artırarak 190 milyar liraya yükseltti.  

Halkbank tarafından yapılan açıklamada, bankanın üçüncü çeyrek net karının 1 milyar 667 milyon TL olarak gerçekleştiği bildirildi.

Bankanın, toplam aktifleri üçüncü çeyrekte 2014 yıl sonuna göre yüzde 22 artışla 190 milyar TL'ye ulaşırken, toplam kredileri aynı dönemde yüzde 23,2 artışla 166 milyar TL'ye yükseldi. Bankanın toplam mevduatı ise 123 milyar TL oldu. Halkbank KOBİ kredilerinin de dahil olduğu toplam ticari kredileri 2014 yıl sonuna göre yüzde 30,1 artışla 100 milyar TL'ye yükseldi. 

 

- "Doların değer kazanması birçok ülkenin ihracatında daralmalara yol açtı"

 

Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu, 2015 yılında küresel ticaretteki daralmanın ve döviz kurunun ihracatı doğrudan etkilediğini belirterek, "Yılın ilk 7 aylık döneminde dünya mal ticaretinde yüzde 11 dolayında bir gerileme görülürken, emtia fiyatlarının düşüklüğü uluslararası ticarette verimliliği azaltan bir tablo ortaya çıkardı" dedi. 

Taşkesenlioğlu, doların diğer ülkelerin para birimleri karşısında değer kazanmasının birçok ülkenin ihracatında daralmalara yol açtığını aktararak, "Hedef pazarlarda yaşanan talep eksikliğine ek olarak, dolar/avro paritesindeki değişim de Türkiye olarak bizim tarım ve sanayi ihracatımız üzerinde etkili oldu. Bir önceki yıldan kaynaklanan döviz paritesinin negatif baz etkisinin ortadan kalkmasıyla, bundan sonraki sürecin daha olumlu geçeceğini tahmin ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de ekonomik istikrarın güçlü hale gelmesini teminat altına alacak kalıcı işlere imza attıklarını aktaran Taşkesenlioğlu, uluslararası finans çevreleri tarafından dünyanın en güvenilir bankaları sıralamasında üst sıralarda yer alan bankanın, aktif kalitesi ve karlı yapısıyla Türkiye'ye değer katmaya devam ettiğini dile getirdi.

Taşkesenlioğlu, bankacılık sektöründeki köklü deneyim ve ürün çeşitliliğiyle Türkiye'ye verdikleri ekonomik desteği sosyal alanlarda da devam ettirdiklerini kaydederek, "Bizi uluslararası alanda güvenilir bir kurum haline getiren güçlü finansal yapımızı, ülkemize ve insanımıza yarar sağlayacağını düşündüğümüz projelerle desteklemeye gayret ediyoruz. Bu kapsamda imza attığımız sosyal projelerle, insanların yaşamlarına dokunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz" değerlendirmesini yaptı.