Hamburg’da Şubat ayında yapılan seçimlerin ardından SPD ile Yeşiller arasında varılan koalisyon anlaşması her iki parti delegelerinin de oylamasıyla kabul edildi. Anlaşmayı imzalayan SPD ile Yeşiller yeni hükümet için güvenoyu için meclise geldiler. SPD’li Olaf Scholz yapılan güven oylamasında 75 oy alarak ikinci kez başbakan seçildi.

Hamburg’da 15 Şubat tarihinde yapılan eyalet parlamento seçimleri sonrası, seçimin galibi SPD ile Yeşiller arasında yaklaşık 7 hafta süren koalisyon görüşmeleri yeni hükümetin kurulmasıyla sona erdi. Her iki parti delegelerinin de büyük oy oranıyla kabul ettiği 115 sayfalık anlaşmayı imzalayan SPD ve Yeşiller akabinde güvenoyu için meclise geldiler. SPD’li Olaf Scholz 121 sandalyeli mecliste aldığı 75 oy ile ikinci kez başbakan seçildi.

120 vekilin katıldığı oylamada SPD ile Yeşillerin toplam oyunun 72 olmasına rağmen 75 evet oyu çıkması yeni hükümette sevinçle karşılandı. Kutlamaların ardından Scholz’un göreve getirdiği bakanlar içinde güven oylaması yapıldı. Bakanlarında güvenoyu almasının ardından yeni hükümet resmen seçilmiş oldu.

Üç bakanlığın Yeşillere verildiği yeni kabine şu şekilde oluştu: SPD’den Başbakan Olaf Scholz ile birlikte Peter Tschentscher’in Maliye, Ties Rabe Eğitim ve Meslek Eğitimi, Detlef Scheele Çalışma, Sosyal İşler, Aile ve Uyum, Michael Neumann İçişleri ve Spor, Cornelia Prüfer-Storcks Sağlık ve Tüketicileri Koruma, Barbara Kisseler Kültür ve Frank Horch’un Ekonomi, Ulaşım ve Yenilikçilik ve Dorothee Stapelfeldt’in ise Şehir Planlama ve İmar Bakanı olurken, Yeşillerde ise Başbakan Yardımcılığı ile birlikte Bilim, Araştırma ve Eşitlik Bakanlığına Katharina Fegebank, Çevre ve Enerji Bakanlığına Jens Kerstan, Adalet Bakanlığına ise Till Steffen getirildi.

Scholz, yaptığı teşekkür konuşmasında Hamburg’un bundan sonrada iyi yönetileceğini belirterek, “İyi bir seçim sonucu ve iyi bir koalisyon anlaşması ile Hamburg'u iyi yönetmeye devam edeceğiz. Çünkü iktidarda sosyal demokratlar var“ dedi. Scholz bir gün önce Hamburg Wilhelmsburg ilçesindeki bir semt okulunda iki Afgan öğrencinin kavgası sonucu bıçak darbesi alan bir öğrencinin hayatını kaybetmesi üzerine okula giderek bilgi almış ve çok üzüntülü olduğunu belirtti.

Scholz bu olayın Hamburg üzerine gölge düşürdüğünü ifade etti. Bir gün önce yapılan SPD delege toplantısında da SPD’li vefat edenler ve hayatını kaybeden öğrenci için ayrı ayrı saygı duruşunda bulunuldu. Yeşillerden Fegebank ise çok detaylı bir anlaşma imzaladıklarını belirterek, “Şimdi sıra bunları önümüzdeki 5 yıl içinde hayata geçirmeye geldi. Şimdi Hamburg’u daha yeşil yapma şansımız var. Verilen büyük desteğe çok seviniyorum.” dedi.

ALTI PARTİLİ TEK MECLİS

Almanya’da altı partili tek eyalet Hamburg. Eyalet Meclisi’nde SPD, CDU, Yeşiller, FDP, Sol Parti ve AfD gibi altı parti bulunuyor. 121 sandalyeli mecliste iktidar partileri SPD’nin 58 ve Yeşiller ise 14 sandalye ile toplamda 72 sandalyeye sahip. Mecliste ayrıca meclis grubuna bağlı olmadan görev yapan Sol Parti’den Dora Heyenn ve kısa bir süre önce partisinden istifa eden Nebahat Güçlü bulunuyor.