HATAY (AA) - Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) koordinesinde ve Hatay Ayakkabıcılar Odası tarafından ''Ayakkabıcılık Çalıştayı'' düzenlendi.

Hatay Valisi Ercan Topaca, Antakya'da bir otelde gerçekleşen çalıştayda yaptığı konuşmada, ayakkabıcılık denilince akla birkaç bölgenin geldiğini ve bunlardan birinin Hatay olduğunu belirtti.

Topaca, Hatay'ın Türkiye'deki toplam erkek ayakkabı üretiminin yüzde 35'ine sahip olduğunu ancak sektörün istenilen noktada olmadığını kaydetti. 

Kentte ayakkabıcılık sektöründe yapılması gereken çok şey olduğunu ifade eden Topaca, şöyle devam etti:

''Hatay'daki ayakkabıcılık sektöründe bir değişime ihtiyaç var. Bu değişimi yapamazsak biz piyasadan tasfiye olmak durumunda kalabiliriz. Değişim tabiki fiziki mekanlara doğru öncelikle olması lazım. Hatay'da ihtisas sanayi sitesini hızla hayata geçirmemiz gerekiyor. AR-GE'yi geliştirmemiz, kendi model ve tasarımlarımızı yapmalıyız. Markalaşma ve kurumsal kapasiteyi artıracak bazı yatırımları yapmak durumundayız. Devletin teşviklerinden yararlanmamız lazım. Devletin bu konuda çok ciddi teşvikleri var. Ayakkabıcılık sektörünün önünü açmak için biz her zaman yanınızdayız.''

DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız da Hatay'da ayakkabıcılığın istihdam açısından öne çıkan sektörlerden olduğunu belirtti.

Yıldız, DOĞAKA olarak hazırladıkları fizibilite çalışmaları, sektör raporları ve son iki yılda verdikleri 10 projeyle 4,5 milyon liralık sektöre destek sağladıklarını kaydetti. 

Hatay Ayakkabıcılar Odası Başkanı Gökhan Oral ise konuşmasında ilde ayakkabıcılığın çok eski yıllara dayanmasına rağmen sektörün istenilen seviyede olmadığının altını çizdi.

Hatay'da odalarının 350 imalatçısı, 160 perakendecisi ve 510 üyesiyle hayatına devam ettiğini vurgulayan Oral, şöyle devam etti:

''Hatay'da günlük 50 bin çift ayakkabı üretim kapasitesi olan ve 10 bin insana istihdam sağlayan önemli bir sektördür ayakkabıcılık. Ama uzun yıllardır bu sektörde yanlış stratejiler ve devlet eliyle gerekli destekler alınmadığından günümüze kadar kendi imkanlarıyla esnafımız ayakkabıcılığı bugüne taşımıştır. Fiziki imkanları müsait ve teknolojiyi bünyesine katabilecek ihtisas sanayi sitesi bugüne kadar maalesef yapılmamıştır. Bölgemizde ayakkabıcılığın bu kadar eski olmasına rağmen sektöre yönelik eğitim kurumları çok azdır. Finans sorunumuz çok fazladır.''

Oral, işletmelerinde kurumsallaşma, tanıtım ve markalaşma sorunun yaşandığını da sözlerine ekledi.