Hatay Valisi iken Valiler Kararnamesi ile Ankara Valiliği görevine getirilen Ercan Topaca, "Değerlerimize ve milletimize zarar verecek tüm unsurları bertaraf etmeye çalıştık, belli bir mesafe de aldık." dedi.

Topaca, Hatay'da bir otelde kendisi için düzenlenen veda yemeğinde yaptığı konuşmada, bu ildeki görevine 2014 yılında başladığını hatırlattı.

Göreve gelmesinin ardından Hatay'da, iç savaşın yaşandığı Suriye sınırında yer almasından dolayı bazı sıkıntılar olduğunu dile getiren Topaca, şöyle devam etti:

"Sınır olmamızdan dolayı, Ortadoğu'daki sıkıntılardan dolayı, bu kentin dini anlamındaki çeşitliliğinden ve mezhep farklılığından kaynaklanan bazı risklerin, birilerinin kaşımak istediği bu farklılığı olumsuz anlama çevirmek için bazı kumpasların olduğunu biliyoruz ama Allah'a şükür bu kent, gönlü geniş, sevgi ve saygı dolu insanları, herkesi kucaklayabilecek engin bir tecrübeyle hareket ediyor. Dışarıdan her ne kadar tahrik olsa da Alevi'si, Sünni'si, Müslüman'ı, Hristiyan'ı, Musevi'si ve bu dinlerin kendi içindeki mezhepleriyle birlikte çok derin bir Hataylılık kültürü var. Bu kültür aslında bizi bir arada tutuyor ve bu kültürün getirdiği birliktelikle biz bu zorlukları yenen bir kentiz."

- "Bu topraklara gönül vermiş insanlarız"

Kentteki çeşitliliğe sahip çıkmak zorunda olduklarını ifade eden Topaca, birçok yabancı devletin değişik hesapları olduğunu anlattı. Topaca, Hatay'ı provoke etmek isteyen insanları ve çalışmaları gördüklerini, bunun için de başından beri tedbir almaya çalıştıklarını aktardı.

Hatay'ın etrafında bir güvenlik şeridi oluşturduklarını, Amanos Dağları'nın derinliklerinde operasyonlar düzenleyerek başkalarının maşası durumunda olanları yakalamaya ve kontrol altında tutmaya çalıştıklarını anlatan Topaca, şunları kaydetti:

"Bu topraklara gönül vermiş insanlarız. Değerlerimize ve milletimize zarar verecek tüm unsurları bertaraf etmeye çalıştık, belli bir mesafe de aldık. Hatay'a hizmet ederken ben hep şunu düşündüm, bu kentin sahibi var. Manevi sahipleri var, Habib-i Neccar Hazretleri, Beyazıd-i Bestami, Şeyh Ahmet Kuseyri burada, Tayfur Sökmen bu şehrin insanı, St. Pierre Kilisesi burada. Yani birçok değeri içinde barındırıyor ve tarihe baktığınızda bu şehre 'Allah'ın şehri' gibi 'Doğu'nun kraliçesi' gibi çok güzel sıfatlar yüklenmiş. Bu şehre hizmet etmek suretiyle bu büyüklere de hizmet etmenin bilincindeydim."

Ankara Valisi olsa da Hatay ile ilişiğinin kesilmeyeceğini belirten Topaca, Hatay'a her zaman yardımcı olacağını ve işlerini yakından takip edeceğini sözlerine ekledi.