Hatay Barosu Tarafından, 2016-2017 adli yıl açılışı sebebiyle Savon Otel’de kokteyl düzenlendi.
Düzenlenen kokteylde konuşan Hatay Baro Başkanı Ekrem Dönmez, yeni adli yılın; savunmaya saygı, yargımızda adalet, bağımsız, tarafsız ve daha uygar bir hukuk düzeninin esas alındığı bir yıl olmasını dileğini belirtti.
Dönmez, 15 Temmuz gecesinin ülkemizde bir daha asla ve asla yaşamak istemeyeceğimiz bir girişim yaşandığını ifade ederek, "Bu hain darbe girişimini bir kez daha lanetliyoruz" dedi.
Yargıda FETÖ soruşturma kapsamında yapılan tutuklamalara da değinen Başkan Dönmez, konuşmasını söyle sürdürdü:
”HSYK, bugün aldığı kararla FETÖ bağlantılı 543 hakim ve savcıyı daha meslekten ihraç etti. FETÖ soruşmasında ihraç edilen hakim sayısı 3 bin 390 oldu. Halen 2 bin 146 hakim ve cumhuriyet savcısı tutuklu durumda.
İçişleri Bakanlığı verilerine göre açığa alınan hem de memuriyetten çıkartılan toplam 81 bin 494 kişi.
Önümüzdeki günlerde yargı camiasına çok iş düşmeye devam edecek.
Hem darbe sürecine hem FETÖ mensuplarının açığa çıkartılarak yargılanmaları, hem de bu işin sağlıklı olarak ve sulandırılmadan sonuçlandırılması için yapılan iş ve işlemlerde hukuk kurallarının çiğnenmemesi, bu durumun bir cadı avına dönüştürülmemesi, kurunun yanında yaşın yanmamasına azami özen gösterilmesi gerekmektedir. Tek dileğimiz hukukun üstünlüğü ve adil yargılanma ilkelerinin harfiyen işletilerek, bu vahim ve menfur darbe süreci ile ilgili hukuksal sürecin tamamlanmasıdır.”
Hatay Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet Turan Oral ise devletin 3 erkinden biri olan yargının, haksızlığa uğrayanların ve mağdur olanların ilk sığınacağı liman olduğunu söyledi.
Değişen ve gelişen toplum yapısının her zaman yargıya ve adalete ihtiyaç duyduğunu belirten Oral, "Adalet mülkün temelidir. Burada kastedilen devletin temelidir. Adalet güçlüyse devlet de güçlüdür. Tarihte de adaletle hükmeden toplumlar, daha uzun yaşamıştır. Bu toplumlardaki insanlar daha müreffeh bir hayat sürmüştür. O nedenle adaletin güçlü olması devletin de güçlü olmasını sağlar, bu da adalet dağıtan hakim, savcıların ve avukatların güçlü olmasıyla mümkündür" dedi.