HATAY (AA) - İSMİHAN ÖZGÜVEN - Kuşların önemli göç yolunda bulunan ve 1960-1975'te tarım arazisine çevrilerek bir bölümü kurutulan Amik Gölü'nün bazı havzaları son günlerdeki yağışların ardından su dolunca 16 türden yaklaşık 6 bin kuşa ev sahipliği yaptı.

Subaşı Kuş ve Kelebek Gözlem Derneği Başkanı Ali Atahan, AA muhabirine, Hatay'ın 349 kuş türüne ev sahipliği yaptığını, sayının her geçen gün arttığını söyledi.

Mersin ve Samsun'dan sonra Türkiye'de en fazla kuş türünün kentte barındığına dikkati çeken Atahan, belirli dönemlerde kuş sayımı yaptıklarını anlattı.

Son günlerdeki yağışla bazı havzaların su dolduğunu belirten Atahan, şunları kaydetti:

"Meteoroloji verilerine göre, ocakta Amik Ovası'nda metrekareye yaklaşık 170 kilogram yağış düştü. Eski göl yatağı yüksek oranda su doldu. Bölgede 13 Ocak'ta eski Amik Gölü'nün 'deniz' olarak adlandırılan ayna kısmında 350'den fazla su kuşu saptandı. 17 Ocak'ta da Orman ve Su İşleri Müdürlüğü yetkilileriyle 'Kış Ortası Su Kuşu Sayımı' etkinliği çerçevesinde, bu bölgede ve Sarısu Gölü mevkisinde konaklayan kuşlar sayıldı. İki sayımda 16 farklı türden yaklaşık 6 bin kuş gözlemlendi. Buralarda 50'den fazla angut (Tadorna ferruginea) ve boz ördeğe (Anas strepera) rastlandı. Dalıcı ördek türü tepeli patka (Aythya fuligula) bile görüldü."

Atahan, belirli noktalarında birkaç kilometrekarelik rezervuar sulak alan oluşmasıyla Amik Havzası'nın binlerce kuşa kuluçkaya yatma olanağı sunduğunu da sözlerine ekledi.