Anadolu’nun İslamlaşmasında büyük rolü bulunan Hoca Ahmet Yesevi’nin torunlarına Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) tarafından Kazakça mealli 4 bin Kuran’ı Kerim hediye edildi.
Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından başlatılan ‘Hediyem Kuran Olsun’ projesi kapsamında 4 bin Kuran’ı Kerim Kazakistan Din Hizmetleri Müşaviri İbrahim Yılmaz ve TDV yetkilileri tarafından Kazakistan Diyanet İşleri Başkanlığına teslim edildi.
Kazakistan Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri İbrahim Yılmaz, Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Eğitim Hizmetleri Uzmanı Ali Güner ve TDV Gönüllüsü Yozgat Bozok Üniversitesi Bilal Şahin İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Yılmaz ile birlikte Kazakistan Müslümanları Dini İdaresi’ni ziyaret ederek, Kazakistan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı ve Astana Başimamı Navruzbay Taganoğlu Ötpenov’a Kazakça mealli Kuran’ı Kerimleri takdim etti.
Yapılan görüşmelerin ardından bir açıklama yapan Kazakistan Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri İbrahim Yılmaz, Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı ile Kazakistan Müslümanları Dini İdaresi’nin iki kardeş kurum olduğunu söyledi.
Yılmaz, “Bu iki kurum arasında protokol gereği biz burada hizmetlerimizi sunuyoruz. Ancak hizmetlerin özünü, Kazakistanlı kardeşlerimiz, Kazakistan diyaneti ihtiyaçlara göre belirliyor. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda ortak hareket ediyoruz. Bu ortak hareket alanlarımızın en başında dini yayınlar gelmektedir” dedi.
Kuran ayı Ramazan’da Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfının başlattığı Hediyem Kuran Olsun kampanyası kapsamında Kazakça mealli 4 bin Kuranı Kerim hediye ettiklerini vurgulayan Yılmaz, “2014 yılından bu yana hem metin hem de meal olarak 14 bin adet Kuran-ı Kerim dağıttık. Diyanet olarak Hediyem Kur’an Olsun kampanyası kapsamında dağıtılan Kuranların yanı sıra çok sayıda dini eseri Kazakça’ya çevrildi. Başkanlığımızın Kazakça’ya tercüme ettiği temel dini bilgiler eserinden 12 bin adet dağıttık. 3 yıldır Kazakça diyanet takvimi yaptık, bu yıl 7 bin adet dağıttık. Başkanlığımızın 11 eserden ibaret olan ailem serisini tercüme ettirdik basıma hazır. Yine İmam Maturidi’nin kitabı tevhidi, Hanifiliğin özünü itikadını oluşturan temel eseri tercüme ettirdik basıma hazır. Ebu Hanife Hazretlerinin, Ebu Hanife kitabını tercüme ettirdik basıma hazır. Hadislerle İslam 7 ciltlik eserin tercümesi başlandı. İnşallah ekim ayı sonunda bitecek. Bunun yanında inanç serisini 9 adet kitabı tercüme ettirdik redakte ediliyor basılacak. Bu yıl sonuna kadar bu eserlerin tamamını bastırıp dağıtmayı planlıyoruz” diye konuştu.
Kazakistan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Navruzbay Taganoğlu Ötpenov ise Kazakistan Müslümanları dini idaresi ile Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı arasındaki ilişkilerin çok iyi olduğunu belirterek, "Her türlü çalışmaları birlikte yapıyoruz. Bu sene de Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı eliyle bastırılan Kuranı kerimi Mübarek Ramazan ayında dağıtıyoruz. Bunun dışında da birçok ekinlikleri işbirliği halin gerçekleştiriyoruz. Türkiye Diyanet Vakfı’na desteklerden dolayı çok teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu.
Bozok Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ömer Yılmaz ise Ramazan faaliyetleri kapsamında ata yurdu Kazakistan’a geldiklerini belirterek Hoca Ahmet Yesevi’nin torunlarına Türkiye Diyanet Vakfı olarak Kazakça mealli Kuran’ı Kerim hediye ettiklerini söyledi.
Türkiye Diyanet Vakfı gönüllüsü olarak Kazakistan’a gelen Bozok Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ömer Yılmaz ve TDV Hediyem Kur’an Olsun Proje Sorumlusu Ali Güner tarafından Hoca Ahmet Yesevi Türbesinin yer aldığı Türkistan şehrinde dağıtıldı. Ayrıca Astana’daki hafızlık Kuran kurslarında eğitim gören öğrencilere de Kuran’ı Kerim hediye edildi.