Türkiye’de 29, Hollanda’da 1 veterinerlik fakültesi olduğunu belirten Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Aksoy, Hollanda’nın hayvancılık ürünlerinden kazandığı paranın Türkiye’nin turizmden kazandığının iki katı olduğunu söyledi.
OMÜ Veteriner Fakültesi Öğrenci Topluluğu Dünya Veteriner Günü kapsamında ’Tek Sağlık Konseptinde Sürdürülebilir Eğitim’ konferansı düzenledi. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Temel Bilimler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arif Altıntaş’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansta; OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ferşat Kolbakır, OMÜ Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Aksoy, Samsun-Sinop Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mahmut Çetinkaya, öğretim üyeleri ve öğrenciler hazır bulundu. Konferansta selamlama konuşması yapan OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ferşat Kolbakır, "Hayatımızın bir parçası olarak hayvanlarla bir etkileşim içindeyiz. Sayının artması değil kalitenin artması önemli. Belki mezunların sayısının artmasının hayvan sağlığı ve hayvan refahının artması için yeterli olacaktır. Böyle eğitim programlarının da bu alana büyük katkıları olacağını düşünüyorum" dedi.
AKSOY: "İNŞALLAH TÜRKİYE’DE VETERİNERLİK FAKÜLTE SAYISI 30’DA KALIR”
Türkiye’de 30’uncu veterinerlik fakültesinin kurulduğunu söyleyen OMÜ Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Aksoy, “Türkiye’de nüfus başına hesaplandığında 2,5 milyon nüfusa bir tane veterinerlik fakültesi düşüyor. Amerika’ya baktığınızda 350 milyon nüfus var 30 tane veterinerlik fakültesi var, bunlardan 22 tanesi yeterliliklerini almış diğerleri araştırma amaçlı. Gelişmiş ülkelere baktığınızda Hollanda’nın hayvancılık ürünlerinden kazandığı para bizim turizmden kazandığımız paranın iki katı. Biz turizmden 10 milyar dolar kazanıyoruz, Hollanda hayvancılık ürünlerinden 20 milyar dolar kazanıyor. Hollanda’da 1 tane veterinerlik fakültesi var. Modern anlamda veteriner hekimliğin kurucusu olan Fransa’da 5 veteriner fakültesi var. Almanya’da yine 5, İngiltere’ye bakıldığında 8 tane veterinerlik fakültesi var 4 tanesi Galler bölgesinde, 4 tanesi de İskoçya’da. Ama dünyada en iyi 10 veterinerlik fakültesinin içerisinde İngiltere’den 4 tane veterinerlik fakültesi var. 1842’de kurulmuş Ankara Veterinerlik Fakültesi de dahil olmak üzere 29 veteriner fakültemizin hiçbiri dünyada ilk 100 veteriner fakültesi içerisinde değil. Dolayısıyla veterinerlik fakülteleri stratejik fakültelerdir. Dünyada çağdaş ülkelerde veterinerlik fakülteleri çok yoksa bunun sebebi açılamadığından değil. Onun için inşallah Türkiye’de veterinerlik fakülte sayısı 30’da kalır" diye konuştu.
ALTINTAŞ: "BİOTERÇRİST AMAÇLI KULLANILAN ETKENLERİN YÜZDE 80’Nİ ZOONOTİKTİR"
’Tek Sağlık Konseptinde Sürdürülebilir Eğitim’ konferansını veren Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Temel Bilimler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arif Altıntaş, "İnsan ve hayvan hekimliği arasında kesin bir çizgi yoktur hatta olmamalıdır. Veteriner hekimliğinde gerek mezuniyet öncesi gerek mezuniyet sonrası eğitimleri sorumluluklarına uygun ve sürekli olmalıdır. Veteriner hekimliği eğitimi hiç bitmeyen bir süreçtir. Devamlı kendini yenilenmesi gereken bir meslektir" şeklinde konuştu.