MALATYA (AA) - Agos Gazetesi önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu 8 yıl önce hayatını kaybeden Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink için doğduğu evin bulunduğu arsada anma töreni yapıldı.

Milli Egemenlik Caddesi'nde toplanan Malatya Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri, ellerinde Dink'in fotoğrafı ve pankartlarla, Dink'in doğduğu Salköprü Mahallesi Boncuklu Sokak'taki yıkılmış evin bulunduğu arsaya kadar yürüdü. Türkçe ve Ermenice söylenen "Sarı Gelin" türküsü eşliğinde yürüyen grup üyeleri, arsada Dink'in kırmızı karanfillerle donatılmış fotoğrafın yanına mumlar yaktı. Dink için saygı duruşunda bulunulan anma etkinliğinde grup üyelerinden öğretmen Nazire Aslan, Sarı Gelin türküsü ile Ahmet Kaya'nın "Ağladıkça" isimli şarkısını seslendirdi.  

Grup adına açıklama yapan Hüsamettin Kurultay, Dink'in ailesi, dostları, sevenleri, demokratlar ve sosyalistler olarak adalet istediklerini belirtti.

Dink cinayetinin arkasındaki gerçek faillerin ortaya çıkarılması için taleplerini yinelediklerini ifade eden Kurultay, "Hemşehrimiz Hrant Dink'in katledilişinin 8. yılında, memleketi Malatya'da, yürüdüğü, koştuğu sokakta, bir kez daha katillerden hesap sormak ve sevgili Hrant'ı anmak için bir araya gelmiş bulunuyoruz" diye konuştu. 

Türkiye'de tarihin dünyanın öteki ülkelerine göre çok daha hızlı aktığını ifade eden Kurultay, bu hızlı akış içinde "Dink'in katli davası" gibi bazı konuların tarihin akışına direndiğini dile getirdi. Hrant Dink cinayetinin üst düzey yetkililerin teşviki, kol kanat germesi ve göz yumması ile gerçekleştirilen bir cinayet olduğunu ileri süren Kurultay, ancak bunu mahkemenin görmediğini, "örgüt yok" denilerek tetikçilere ödül gibi cezalar verildiğini savundu. 

Grup, basın açıklamasının ardından dağıldı.

- Silahlı genç gözaltına alındı

Güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilen yürüyüş sırasında, üzerinde silah olduğu fark edilen gence müdahale edildi. Bir polisin müdahalesiyle belindeki tabancaya el konan genç, gözaltına alındı. Sorgulanmak üzere emniyet müdürlüğüne götürülen gencin, bazı suçlardan kaydının bulunduğu öğrenildi.