1895 yılında Sultan II. Abdülhamit Han tarafından kurulan din, dil, ırk, cinsiyet ve mezhep farkı gözetmeksizin cami, kilise ve havrasıyla bir hayır kurumu olan Darülaceze’de, İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Diş Hekimliği Fakültesi önemli bir sosyal sorumluluk projesine imza attı.
İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Ayşen Nekora Azak, Yrd. Doç. Dr. Gülce Alp ve Araştırma Görevlisi Dt. Hilal Ekşi Darülaceze’de bakımı üstlenilen yaşlıların ağız ve diş taramalarını yaptı.
İAÜ Diş Hekimliği Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşen Nekora Azak yapılan diş sağlığı taramasının, izin doğrultusunda Darülaceze‘de yaşayan yaşlılar için düzenli olarak yapılacağının planlandığını söyledi.
Amaçlarının yaşlılarda ağız ve diş sağlığı davranışlarını geliştirmek olduğunu belirten Azak, “Yaşlılarımızın genel sağlık ve kullandıkları ilaçlar göz önüne alınarak, ağız-diş sağlığı muayeneleri yapıldı. Ziyaretlerimizin amacı, burada yaşayan yaşlılara agˆız-dis¸ sağlığı üzerine eğitim vermek ve yas¸lıların agˆız-dis¸ temizligˆine ilis¸kin davranıs¸larını ve alıs¸kanlıklarını tespit etmek, dis¸ fırçalama sıklıgˆını arttırmak, protezi olan yas¸lılara protez temizligˆini ögˆretmektir” dedi.
Ağız ve diş sağlığının yaşlı bireylerde zatürre riskini arttırdığının altını çizen İAÜ Diş Hekimliği Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşen Nekora Azak sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Yas¸lı bireyde agˆız-dis¸ sagˆlıgˆı konusunda gerekli önleyici tedbirlerin alınabilmesi ve tedavi gereksinimlerinin belirlenebilmesi için, agˆız sagˆlıgˆı durumlarının saptanması ve agˆız bakımı alıs¸kanlıklarının ögˆretilmesi çok önemlidir. Agˆız hijyeni kötü olan yas¸lılarda, bağışıklık sisteminin zayıflığıyla bazı enfeksiyonların gelis¸imine neden olarak genel sağlıkta çes¸itli sorunlara yol açabilir. Yapılan bilimsel araştırmalar, ağız-diş sağlığı problemlerinin bazı sistemik hastalıkları özellikle de pnömoni (zatürre) riskini artırdığını göstermiştir.”
Yaşlılara ağız ve diş sağlığının yanı sıra duygusal ve manevi yönden de destek olunması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Azak “İnsanların belki de en yalnızlaştığı dönem olan yaşlılık döneminde yalnızlığa itilmemesi gerekmektedir. Aksi takdirde yalnızlık düşünceleriyle birlikte ölüme yakın oldukları hissi ile yaşayarak depresif bir durum alabilirler. Ağız-diş ve vücut sağlığının yanında yaşlılarımıza duygusal destek ve unutulmaya yüz tutmuş değerlerimize tekrar sahip çıkarak onlarla sosyal ilişki kurmamız yaşlılarımızın yaşam kalitesini yükseltecektir” şeklinde konuştu.