İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Türk Bakanlara ve Türk kökenli vatandaşlarımıza yaptığı uluslararası hukuka ve insan haklarına aykırı muamele yapan Hollanda devletini kınayan bir bildiri yayınladı.

AK Parti Grup Başkanı Temel Başalan’ın imzasını taşıyan bildiriyi Meclis Üyesi Kağan Şahin okudu. Bildiride; Önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun seyahat özgürlüğünün engellenmesi, sonra da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın kendi ülke topraklarımız sayılan Konsolosluğumuzu ziyareti ve Hollanda’da yaşayan Türk vatandaşlarımızla buluşmak üzere gittiği Rotterdam şehrinde karşı karşıya bırakıldığı durumu şiddetle kınadı.

Bildiride, “Öncesinde Dışişleri Bakanımız sayın Mevlüt Çavuşoğlu’na seyahat hakkı olan; iniş izni verilmeyerek başlayan ve 11 Mart Cumartesi günü Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Sayın Fatma Betül Sayan Kaya’nın yurtdışı ziyaretleri kapsamında kendi ülke topraklarımız sayılan Konsolosluğumuza ziyareti ve Hollanda’da yaşayan Türk vatandaşlarımızla buluşmak üzere gittiği Rotterdam şehrinde karşı karşıya kaldığı; Hollanda hükümeti ve Rotterdam Belediyesinin gayri insani, gayri ahlaki tutumuyla ve adeta Viyana Sözleşmesinin ihlal edilerek; Uluslararası hukukun ayaklar altına alındığı; millet olarak kara bir geceyi yaşadık. Uluslararası bir hak olan toplanma ve seyahat özgürlüğünü zorbaca, barbarca ve adeta çağlar öncesinde kalan bir insanlık dışı zihniyetle; uluslararası diplomatik dokunulmazlığı olan Sayın Bakanımıza çirkince müdahaleyi son derece ahlaksızca buluyoruz” dedi.

Bildiride, 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası milletin iradesi olan TBMM’nin aldığı OHAL kararını bile Hollanda Hükümeti’nin siyasi malzeme yaptığını vurgulanarak, şu ifadelere yer verildi:

“Hollanda hükümeti; Rotterdam Belediyesi marifetiyle aynı gece Sayın Bakanımıza yapılan çirkince saldırının peşinden Rotterdam şehrinde OHAL ilan etmiştir. Kanunsuz bir şekilde konsolosluğumuzun kapıları dışarından zincirlenerek kilitlenmiş ve Sayın Bakanımızın çalışma ekibi tutuklanarak gözaltına alınmıştır. Zorbalıkla Sayın Bakanımız sınır dışı edilmiştir. Orada yaşayan Türk vatandaşlarımıza polislerin atlarla, köpeklerle birlikte; barbarca, düşmanca şiddet uygulayarak faşizan bir şekilde saldıran Hollanda hükümeti tüm dünyaya kendi demokrasi anlayışının barbarlık olduğunu göstermiştir. Bu saldırılara karşı tutumuyla ve dik duruşuyla; adeta Türk kadınının adaletsizliğe, haksızlığa karşı duruşunu; hemen 8 Mart Dünya Kadınlar Gününden 3 gün sonrasında tüm dünyaya gösteren Sayın Bakanımıza buradan en kalbi duygularla teşekkür ediyoruz. Bu haince, ırkçı, faşist, çağ dışı saldırının sahibi olan Hollanda Hükümeti ve Rotterdam Belediyesini Parti Grubumuz olarak şiddetle kınıyoruz.”

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grubu da benzer bir bildiriyle Hollanda’nın Türk bakanlara ve Türk kökenli vatandaşlara yaptığı insanlık dışı muameleyi kınadı.