İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinde yer alan grup partilerin ortak olarak sunduğu Rotterdam şehri kardeşlik protokolünün iptal edilmesi teklifi oy birliğiyle kabul edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afyonkarahisar’da yaptığı konuşmada, 2005 yılında Rotterdam Belediyesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan kardeşlik protokolünün tek taraflı iptal edilmesiyle ilgili talimat vermesinin ardından konu İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisine geldi. İBB Meclisi bu ay ki 3’üncü oturumunda mecliste yer alan grup parti üyelerinin ortak kararıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Rotterdam şehrinin kardeş şehir protokolünün iptal edilmesiyle ilgili teklifte bulunuldu. Toplantıda İBB Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Temel Başalan, İBB Meclisi CHP Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever, İBB Meclisi MHP üyesi Muharrem Yaman ve İBB Meclisi Bağımsız Meclis üyesi Hüseyin Avni Sipahi’nin imzasıyla hazırlanan teklif okundu. Daha sonra ise mecliste yapılan oylamada bütün meclis üyelerinin oy vermesiyle birlikte kardeşlik protokolü tek taraflı olarak iptal edildi.

İBB AK Parti Grup Sözcüsü Kağan Şahin’in okuduğu ortak bildiri şöyle:

“Türkiye ile Hollanda arasında 400 yılı aşkındır devam eden güçlü ve dostane ilişkiler geçtiğimiz dönemde yerel yönetimler dahil olmak üzere birçok alanda zuhur bulmuş ve bu dostluğun bir yansıması olarak İstanbul ile Rotterdam arasında 2005 yılında kardeş şehir anlaşması imzalanmıştır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hollanda’dan gelen heyetleri geleneksel Türk misafirperverliğinin bir göstergesi olarak her zaman en üst düzeyde ağırlamıştır. Ancak 11 Mart 2017 tarihinde Türk toplumuyla ve diplomatik temsilcilerimizle bir araya gelmek amacıyla Hollanda’yı ziyaret etmek isteyen Dış işleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçuşuna hiçbir haklı gerekçe gösterilmeden izin verilmemiştir. Yine aynı amaçla Rotterdam’a gelen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Sayın Fatma Betül Sayan Kaya araç güzergahının polislerle kesilmesi, ülkemizin Rotterdam Başkonsolosluğu girişine müsaade edilmemesi ve sınır dışı edilmesi gibi akıl almaz, tarihte benzeri görülmemiş ve başta Viyana Sözleşmesi olmak üzere uluslararası hukuk normlarını hiçe sayan bir uygulamaya maruz bırakılmıştır. Mezkur uygulamayı protesto etmek amacıyla barışçıl bir şekilde bölgede bulunan Türk vatandaşlarına Hollanda polisi köpeklerle saldırmış, Türk vatandaşları Nazi dönemi dönemi şiddet eylemlerini bilfiil yaşamıştır. Hollanda hükümetinin bu düşmanca uygulamalarına, Rotterdam Belediye Başkanı şehirde OHAL ilan etmesi ve demeçleriyle destek vermiştir. Demokrasiye ve insan haklarına bağlılığını her vesileyle vurgulayan Hollanda makamlarının, seçilmiş ve ülkemizi temsil eden bir hükümetin iki bakanına karşı gerçekleştirmiş olduğu düşmanca, korkak ve aciz davranışları tüm Türk halkının haklı ve büyük bir tepkisini çekmiştir. Köklü diplomatik ilişkilerimizde maruz kaldığımız bu tehlikeli, hasmane ve ön yargılı zihniyeti İstanbul halkı adına İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi olarak şiddetli bir biçimde kınadığımızı belirtir ve İstanbul - Rotterdam kardeş şehir anlaşmasının iptal edilmesi hususundaki teklifimizin teklif karar olarak onaylanmasını arz ederiz.”