İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği (İHH) Sinop Şube Başkanı Avukat Sefa Yalın ile bir grup vatandaş, Sinop Valisi Dr. Yasemin Özata Çetinkaya ile İl Emniyet Müdürü Yusuf Biner ve bazı kamu görevlileri hakkında Sinop Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
Sinop’ta, İlahiyatçı Yazar Nurettin Yıldız’ın Sinop’ta vereceği konferansın iptal edilmesine neden olay olaylar ardından İHH Sinop Şube Başkanı Sefa Yalın ile konferans salonuna giremeyen çok sayıda vatandaş, güvenlik zafiyeti iddiasıyla Sinop Adliyesi’ne giderek Sinop Valisi Dr. Yasemin Özata Çetinkaya ile İl Emniyet Müdürü Yusuf Biner, bazı kamu ve emniyet görevlileri ile eylemciler hakkında suç duyurusunda bulundu.
Adliye çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Avukat Sefa Yalın, yaşananların tamamen zafiyet olduğunu ileri sürdü. Yalın sözlerini şöyle sürdürdü:
"İlimizde yapılması planlanan konferansımızın engellenmesinden sorumlu olan bütün kamu görevlileri ve anarşist eylem yapan bütün protestolarla ilgili suç duyurusunda bulunmak üzere Sinop Cumhuriyet Başsavcılığı’na müracaatta bulunduk. Şu an arkadaşlar müracaatlarını devam ettirmekte ve bir hafta boyunca bu müracaatlarımız devam edecek. Biz tüm Sinop halkımızı demokratik haklarını kullanmak üzere Sinop Adliyesi’ne suç duyurusunda bulunmak üzere davet ediyoruz. Şu anda yaklaşık 60 kişi suç duyurusunda bulundu. 1 hafta boyunca bu sayı daha da artacaktır. Bu demokratik hakkımız. Burası bir hukuk devletidir ve demokratik hukuk devleti içerisinde herkes demokratik haklarını kullanmak da serbesttir. Biz 1 hafta boyunca haklarımızı kullanmak istedik. Bizim haklarımızı gasp ettiler, sonuna kadar hukuki zeminlerde hakkımızı arayacağız. Dolayısı ile biz bunu kabul etmeyiz, bu haklarımızın gasbıdır. Suç duyurusunda bulunduk, ilgililer hakkında gerekli işlemlerin yapılmasını bekliyoruz. Biz kurumsal başvuruda bulunabilirdik, diğer STK’lar destek veriyor. Ama biz bir şuur uyanmasını istediğimiz için, camiamızın bu noktada kendi haklarını savunması anlamında herkesin daha bilinçli hareket etmesini istiyoruz. O yüzden herkesi bireysel olarak suç duyurusunda bulunmaya davet ediyoruz. İsteyen herkese hem sosyal medyadan hem de başka yerlerden dilekçe teminini de yapıyoruz. Hazır matbu dilekçemiz var, gelip bu dilekçeyi alan herkesin başvurusunu adliyeye yapmasını istiyoruz."