ADANA (AA) - İBRAHİM ERİKAN - Türkiye'de karpuz üretiminin önemli merkezlerinden Çukurova yöresinde, turfanda yetiştirilen ve ilk hasat edilecek erkenci yerli karpuzun fideleri toprakla buluştu.

Üreticiler, yıllık ortalama 4 milyon ton üretilen karpuzun, yaklaşık 800 bin tonunun karşılandığı Adana'da, tarlalarında oluşturdukları seralara fideleri dikmeye başladı.

Mayısta hasat edilmesi beklenen ürün, Antalya'da cam seralarda az miktarda yetiştirilen ürünlerin ardından en erken hasat edilen karpuz olarak satışa sunulacak.

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üreticilerin karpuz fidelerini yetiştirmeye başladığını söyledi.

Fidelerin çoğunlukla şubatta tarlalara dikileceğini vurgulayan Girmen, şunları kaydetti:

"Adana, çoğu üründe olduğu gibi karpuzda da turfanda üretim yapılan önemli bir kent. Bazı üreticiler fide yetiştiriyor ama bunlar şubatta tarlalara dikilecek. Seralarda ise fide dikimine başlandı. Rekolteyi ifade etmek için erken ancak Adana, ülkemizin karpuz üretiminin yaklaşık yüzde 20'sini karşılıyor. Karpuzda ilk ürün mayısta alınacak ve vatandaşlara satılacak. Bu tarihten önce tezgahlara gelen karpuz kesinlikle yerli üretim değil. Tüketicilerimizin buna dikkat etmesi gerekir."

- "Soğuk, hasadı geciktirebilir"

Soğuk havanın bazı tarım ürünlerini olumsuz etkilediğini vurgulayan Girmen, "Son günlerde hava soğudu. Bazı bölgelerde don olayı da yaşandı. Bu durum, hasatta gecikmeye neden olabilir" diye konuştu.