Türkiye’nin yerli patates çeşitleri “Onaran 2015 ve Fatih” ismi verilen patates tohumları tescillendi.Türkiye’nin yerli patates çeşitleri “Onaran 2015 ve Fatih” ismi verilen patates tohumları tescillendi.

Tescil çalışmaları sonucunda iki yerli patates çeşidinin “Onaran 2015” ve “Fatih” ismiyle 1 Nisan 2015 tarihinde tescil edildiğini dile getiren Onaran, patates çeşitlerinin önümüzdeki yılın üretim döneminde üreticinin hizmetine sunulacağını söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak çalışan Niğde Patates Araştırma İstasyonu’nda yerli çeşit geliştirme çalışmalarına 2003 yılında başlandığını söyleyen Müdürü Hüseyin Onaran, "2005 yılında TÜBİTAK destekli Ülkesel Patates Tohumluk Üretim Sisteminin Geliştirilmesi projesinin devreye girmesi ile patates çeşit ıslahı konusunda çok önemli gelişmeler sağlanmıştır. TÜBİTAK destekli Ülkesel Patates Tohumluk Üretim Sisteminin Geliştirilmesi projesi 2005- 2009 yıllarında 5 yıl süre ile devam etmiştir. Bu proje ile patates doku kültürü laboratuarının 2006 yılında kuruluşumuzda devreye girmesi ile patates de çeşit geliştirme çalışmalarımız hız kazanmıştır. Farklı ana ve baba patates çeşitleri arasında melezlemeler yapılarak; 2007-2014 yıllarında son 8 yılda ülkemiz açısından bir rekor olan toplam 612 bin adet melez patates tohumu elde edilmiştir. Özellikle patates araştırmaları açısından merkez kuruluş olan Niğde Patates Araştırma İstasyonu’nda patates ıslah çalışmalarının sürekliliğini sağlayacak altyapı kurulmuştur.” dedi.

Niğde Patates Araştırma İstasyonu Müdürü Onaran, "Bakanlığımız ve TÜBİTAK tarafından Araştırma ve Geliştirme çalışmalarımıza verilen destekler ile fiziki altyapı ve teknik personel eğitimleri tamamlanmış, çeşit geliştirmenin ilk adımı olan melez tohumlar üretilerek ‘Patates Genetik Tabanı’ oluşturulmuştur. Farklı generasyonlar da binlerce yeni çeşit adayı üzerinde seleksiyon çalışmaları devam ettirilmektedir. Her yıl en az iki yerli çeşit tescile sunulacak şekilde patates ıslah çalışmalarımız değişik ıslah projeleri ile devam ettirilmektedir. Bu çeşit adayları (klonlar) içerisinden PA-03-2-16 ve PA-06-1-43 nolu çeşit adaylarımız 7 Ocak 2013 tarihinde ilk yerli ticari patates çeşitlerimiz olarak tescile sunulmuştur. Tescil çalışmaları sonucunda PA-06-1-43 nolu yerli patates çeşidimiz Onaran 2015 ismiyle ve PA-03-2-16 nolu yerli patates çeşidimiz Fatih ismiyle 01 Nisan 2015 tarihinde ilk yerli patates çeşitlerimiz olarak tescil edilmiştir. Önümüzdeki yılın üretim döneminde patates üreticilerimizin hizmetine sunulacaktır.” diye konuştu.

'Onaran 2015' ve 'Fatih' isimli yerli patates çeşitlerinin özellikleri hakkında bilgi veren Müdür Onaran; “Orta erkenci (91-110 gün), yumru şekli oval, yumru et rengi sarı, yüksek verimli, yemeklik ve sanayilik (parmak patates ve cips) tüketime uygundur.” dedi.

Müdür Onaran, araştırma çalışmalarımıza desteklerini esirgemeyen başta Sayın Bakanımız Mehdi Eker’e, Genel Müdürümüz Masum Burak ve Genel Müdürlüğümüz çalışanlarına, TÜBİTAK yetkililerine, Niğde ve Nevşehir valilerimize, projeye destek veren hocalarımıza, ortak projeler yürüttüğümüz Araştırma Kuruluşlarımızın yönetici ve araştırmacılarına, Niğde ve Nevşehir İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürleri ve çalışanlarına, Ziraat Odası Başkanlarımıza, Tohumcu Kuruluşlarımızın yönetici ve çalışanlarına, önder çiftçilerimize, projede görev alan mühendis, tekniker, laborant, memur ve işçi personelimize, bize desteklerini her zaman esirgemeyen ailelerimize teşekkür eder, saygılarımı sunarım.” diye konuştu.