KASTAMONU (İHA) – Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde yaklaşık 400 hükümlü ve tutuklunun bulunduğu İnebolu M Tipi Kapalı Cezaevi binası depreme dayanıksız çıktı.
Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde yaklaşık 400 hükümlü ile tutuklunun kaldığı İnebolu M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu binasının beton basınç değerlerinin 2007 Deprem Yönetmeliği’ne göre çok düşük olduğu, binaların can güvenliği ve hemen kullanım performans seviyelerini sağlamadığı tespit edildi. İnebolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine Çevre ve Şehircilik Kastamonu İl Müdürlüğü tarafından 6 bloktan oluşan cezaevi ile ilgili yapılan ‘depremsellik analizi’ kapsamında “Jeolojik-Jeoteknik Etüt Raporu” hazırlandı. Cezaevinin bulunduğu alanda heyelan gibi muhtelif riskleri ve alınacak tedbirleri belirleyebilmek amacıyla İnşaat Mühendisleri Fatih Mehmet Deniz, Basın Çelik ile Proje ve Yapım Şube Müdür Vekili Dilek Sezer tarafından hazırlanan 3 sayfalık deprem analiz raporu, İnebolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. Düzenlenen raporda idare binası, kazan dairesi, jandarma binası ve koğuşların bulunduğu binaların kolonlarından alınan karot sonuçlarında tüm binalardaki beton basınç değerlerinin ‘2007 Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmeliğe’ göre çok düşük olduğu belirlendi. Ayrıca kolon ve kirişlerde etriye sıklaştırması bölgesi teşkilinin bulunmadığı, etriyelerin nervürsüz donatı çeliğinden yapıldığı, binada yapılan deprem analiz raporuna göre ‘can güvenliği ve hemen kullanım’ performans seviyelerini sağlamadığı ifade edildi. Raporda, “Binanın her iki performans seviyesinde de göçme durumunda olduğu gözlemlenmiştir” denildi.
1991 yılında hizmete giren İnebolu M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ile ilgili hazırlanan raporun son bölümünde ise şunlar yer aldı:
“12 bin 722 metrekarelik arsanın 4 bin 160 metrekaresi binanın oturum alanı olarak, 8 bin 562 metrekaresi de güvenlik sahası olarak ayrılmıştır. 6 blokta 45 odası bulunan cezaevinde askeri görevliler hariç yaklaşık 130 personel görev yapmakta ve 400’e yakın hükümlü ve tutuklu mahkum bulunmaktadır. TDY/2007 Deprem Yönetmeliği’ne göre deprem bölgeleri, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nca hazırlanan ve 18/04/1996 tarihli ve 96/8109 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası’ndaki birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü derece deprem bölgeleridir. Bu haritada İnebolu 4. derece deprem bölgesinde yer almaktadır. Modellenen binanın yapım yılı itibariyle günümüz mimari ve inşa koşullarını sağlamadığı, 2007 Deprem Yönetmeliği’nde belirtilen koşulların çok çok altında olduğu ve binanın bu haliyle kullanılmasının sakıncalı olacağı kanaatine varılmıştır. Söz konusu binanın güçlendirme projelerinin olmadığından yıkılıp yeniden yapılmasının maliyeti açısından avantaj olup olmayacağı tespit edilememiştir. Ayrıca rapor sonucunda belirtilen yapıların yıkılmasının daha uygun olacağı kanaatinin bakanlığımız teknik personellerince değerlendirilmesi kanaatine varılmıştır.”