ANKARA (AA) - Suriye'nin Halep kentinde sivillere yönelik saldırılar, İran'ın Ankara ve İstanbul'daki temsilcilikleri önünde protesto edildi.

Suriye'nin Halep kentinde yaşanan sivillere yönelik saldırılar, İran'ın Ankara Büyükelçiliği önünde Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA), İnanç Özgürlüğü Platformu ve bir grup Suriyeli öğrenci tarafından protesto edildi.

Aralarında insani yardım kuruluşlarının da bulunduğu sivil toplum kuruluşlarının, sabah saatlerinde ateşkesin İran destekli Şii milisler ve Beşşar Esed'e bağlı rejim güçleri tarafından bozulması ve yaklaşık 6 kilometrekarelik alana sıkışmış durumda 100 bin civarındaki sivilin havadan bombardımanla ve topçu atışlarıyla vurulmasına tepki eylemleri devam ediyor.

Dün Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul'daki Başkonsolosluğu önünde yapılan eylemlerin ardından, bu akşam da İran'ın Ankara Büyükelçiliği önünde TÜGVA, İnanç Özgürlüğü Platformu ve bir grup Suriyeli öğrenci tarafından eylem düzenlendi.

İran komutasındaki Şii milislerin Halep'teki yerleşim yerlerini hedef alan saldırılarında ölen sivilleri anan grup, ellerinde saldırıları kınayan dövizlerle "Tankları durdurduk, katliamları durdurabiliriz", "Katil İran Suriye'den defol", "Halep zalimlerin günahı, dünyanın utancıdır", "Halep'te katliam, BM'de tiyatro var" şeklinde slogan attı.

Burada grup adına yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bugün Halep'te olanlar, daha önce başka coğrafyalarda da oldu. Bugün Halep'te olanlar hepimizin gözleri önünde oluyor. İnsanlık tarihi daha önce de vahşetler, katliamlar ve soykırımlar gördü. Fakat bu sefer başka, bu defa canlı yayında oluyor. Bu defa bütün dünyanın gözü önünde oluyor. İnsanlığın, Batının, Amerika'nın ve tüm gayrimüslümlerin hayatın amentüsü gibi önümüze sunduğu ilkeler, insan hakları gibi ilkelerin yerle bir olduğunu gördük."

Slogan atarak İran'a karşı hiçbir şey elde edilemeyeceğinin belirtildiği açıklamada, "Bizler burada toplanarak, slogan atarak İran'a hiçbir şey yapamayacağımızın farkındayız. Bizim tek talebimiz var artık hükümetlerin, idarelerin uyanması. İran, bu coğrafyanın katilidir, bu gerçeğin farkına varılması lazım. İran, Afgan işgalinde, Irak işgalinde ABD'ye çanak tuttu, bugün de Halep'in katledilmesinde de mimardır." ifadesi kullanıldı.

İstanbul

Çeşitli sivil toplum kuruluşlarına üye vatandaşlar ile Türkiye'de yaşayan Suriyeli sığınmacılardan oluşan kalabalık bir grup, İran'ın İstanbul Başkonsolosluğu önünde Halep'teki sivillere yönelik saldırıları protesto etti.

Elliden fazla sivil toplum kuruluşunun destek verdiği eylem için, akşam saatlerinden itibaren Cağaloğlu Ankara Caddesi'ndeki başkonsolosluk binası önünde toplanan grup, Türkçe, İngilizce ve Arapça pankartlar taşıdı.

Gruptakiler, "İran ümmete hesap verecek", "Katil İran, Suriye'den defol", "Halep halkı yalnız değildir", "Halep İran'a mezar olacak", "Halep Sünnidir, Sünni kalacak" şeklinde sloganlar attı.

Grup adına basın açıklamasını Üniversiteli Müslümanlar adlı grup üyesi Mehmet Fatih Demirci okudu.

İran'ın Suriye'de mezhepçi yayılma politikası güttüğü vurgulanan açıklamada, "Suriye'de 5 yıldır milyonlarca insan mülteci olarak ülkeyi veya yaşadıkları şehri terk etti. Binlerce insan, çocuk, kadın, yaşlı olup olmamasına bakılmaksızın katledildi. Mülteci olarak Avrupa’ya gitmek isteyen nice Aylan bebekler Akdeniz’in, Ege’nin sularında insanlığımızla birlikte karaya vurdu." denildi.

"Zalim şebekenin Suriye'nin etnik ve mezhepsel yapısını değiştirmek, zulüm sistemlerini ebedi kılmak için yürüttükleri vahşet politikaları bugün Halep'te 300 bin insanı açlığa, susuzluğa, göçe zorlamaktadır." ifadesi kullanılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Zulüm gün geçtikçe şiddetini artırırken, dünya üç maymunu oynamaya devam etmektedir. Gaziantep’in, Konya’nın, Diyarbakır'ın ve İstanbul’un kardeşi kadim şehir Halep, bütün bu sessizliğin içinde ölüyor. Yıllardır yaşam mücadelesi veren Halep’te ölüm kol geziyor. Ümran bebekler açlık içinde, bombalarla yıkılmış moloz yığınları arasında sessizce can veriyor. Halep’te bir tarih yok ediliyor. Halep bütün bu yıkıma rağmen ayakta kalmaya çalışıyor, direniyor, zulme başkaldırıyor. Uluslararası siyasi dengelere kurban edilen çocuklarımızı, kardeşlerimizi, İstanbul’dan ayrı görmediğimiz yıkılan Halep’imizi yalnız bırakmayacağız."

Açıklamada, Halep'te yüz binden fazla insanın tahliye edilmeyi beklediği, İran'ın bu tahliyeye engel olduğu belirtilerek, "Yapılan ateşkes anlaşmasına dahil edilmediği için mazlumların kanı üzerinden söz sahibi olmaya çalışan İran'a sesleniyoruz. Bu ümmet yaptıklarınızı unutmayacak. Elinize mazlumların kanı bulaştı." denildi.