HATAY (AA) - İrlanda Fine Gael Partisi Milletvekili Pat Breen ve beraberindeki heyet, Hatay Valisi Ercan Topaca’yı ziyaret etti.

Milletvekili Breen, ziyarette, Türkiye ve İrlanda’nın iyi ilişkileri olduğunu ve bu ilişkilerin daha da gelişmesini istediklerini belirtti.

İrlanda hükümetinin, iki ülke ilişkilerinin gelişmesini istediğini aktaran Breen, ''Bugün biz farklı bir amaçla buradayız. İrlanda merkezli GOAL isimli yardım kuruluşu üyeleri ile beraber geldik. Kendileri burada çok büyük bir yardımda bulunmakta. Aynı zamanda İrlanda hükümeti tarafından da desteklenmekte. Bunun yanı sıra birçok farklı kurum tarafından da bağış almaktalar'' dedi.

GOAL'ın, uluslararası faaliyet gösteren İrlanda’nın en büyük yardım kuruluşlarından olduğunu vurgulayan Breen, şöyle devam etti:

''GOAL, dünyanın birçok farklı yerinde faaliyette bulunmaktadır. Hem Suriye’deki hem buradaki insanların durumunun farkındayız. Bu insanlara yardımlarından dolayı Türkiye’yi tebrik ediyoruz. Burada yaşanan bir takım zorlukların farkındayız ve bunların çözümü konusunda yardımlarımıza devam edeceğiz. Sınır geçişlerindeki problemler, Suriye’deki güvenlik olaylarından dolayı yaşandığı düşünülen tehditler de söz konusu. İnsani yardım kuruluşlarının sınır geçişi konusunda destek bekliyoruz. Ülkenizde mülteci olarak yaşayan bu insanların, hem Türkiye’nin hem yardım kuruluşları ve Avrupa Birliği’nin ortak çalışmasıyla daha iyi koşullarda yaşamalarını sağlamayı umuyoruz.''

Vali Topaca da Hatay'da 252 bin Suriyeli bulunduğunu, 15 bininin ildeki 5 çadır kentte kaldığını söyledi.

Çadır kentlerdeki Suriyelilerin daha iyi şartlarda yaşadığını, devletin asgari yaşam standardı sunduğunu vurgulayan Topaca, şunları kaydetti:

''Çadır kentte çok fazla sıkıntımız yok. Oradaki insanların dışarıdakilere göre hayatlarından daha memnun olduklarını görüyoruz. İnsani olarak gereksinim duydukları konularda yardım elimizi uzatıyoruz. Tedavi hizmetleri anlamında Türk vatandaşlarının sahip olduğu her türlü imkana onlar da sahip. Hatay'da bulunan 252 bin Suriyeli arasında yaklaşık 70 bini, eğitim çağında çocuklar. Bu çocukların eğitimleriyle ilgili çadır kentlerde okullarımız var. Çadır kentlerin dışında kalan çocuklarla ilgili yeterli eğitim alt yapısı henüz oluşturulabilmiş değil. Biz, yaklaşık 70 bin çocuktan şu an itibariyle 32 bin civarında çocuğa eğitim anlamında erişebildik. Yaklaşık 40 bin civarında Suriyeli çocuk şu anda eğitim konusunda yeterli yardımı alamıyor. Bunlarla ilgili bazı planlarımız var. Bu çocukların okuyabileceği prefabrik okullar açıyoruz. Sivil toplum kuruluşlarını bu anlamda teşvik ediyoruz.''

Topaca, kentte bulunan Suriyelilerin zaman zaman asayiş olaylarına da karışabildiğini ve bu anlamda Türkiye’nin kurallarına, toplumsal yapısına uymaları konusunda sivil toplum kuruluşları ve kendi örgütleri aracılığıyla eğitim çalışması yaptıklarını da aktardı.

Vali Topaca, ziyaretin anısına Breen'e ve beraberindeki heyete, Asi Nehri’nin Akdeniz’e döküldüğü yerde yetişen kamışlardan yapılmış ney hediye etti.