Manavgat Barajı’ndan Manavgat Irmağı’na hafta sonu 2 gün boyunca su bırakılmaması Boğaz mevkiinde bulunan alabalık çiftliklerinde binlerce balığın ölümüne neden oldu.
Manavgat Barajı’ndan Manavgat Irmağı’na hafta sonu 2 gün boyunca su verilememesi yaklaşık 500 bin balığın ölümüne neden oldu. Konuyla ilgili açıklama yapan Dersi Balıkçılık Müdürü Masfata Keçer, kendi çiftliklerinde 230 bin dolayında balık bulunduğunu, bunların büyük bölümünün öldüğünü, kalanlarının da tuzlu sudan dolayı yaşamasının mümkün olmayacağını belirterek “Burada bulunan 3 çiftlikte toplam 500 bin dolayında balık telef oldu. Bunun mali tablosu ise 1 milyon lira civarındadır” dedi.
“Denizden ırmağa büyük ölçüde tuzlu su karıştı”
Yaklaşık 1.5 su kesintilerinin yaşandığını, bu süreçte kayıplarının az olduğunu belirten Keçer, “Hafta sonunda barajdan ırmağa su bırakılmaması nedeniyle ırmaktaki su oranı deniz seviyesine düştü. Deniz seviyesine düşmesinin ardından denizden ırmağa büyük ölçüde tuzlu su karıştı. Tuzlu suyun ırmağa karışmasıyla bir taraftan balıkların yaşayabilmesi için 20-23 derece olması gereken ırmak suyu sıcaklığı 28 derecelere yükselirken diğer taraftan ırmağa karışan tuzlu su balıkların ciğer ve böbreklerinin zarar görmesine ve balıkların ölümüne neden olmuştur. Bu durumdan en fazla yavru balıklar etkilenmiş olup tamamı ölürken porsiyonluk ve anaç balıklar da zarar gördüğü için yaşaması mümkün değil. Tarım İlçe Müdürlüğü ve İlçe Jandarma’dan gelip gerekli incelemeler ve raporlar tutuldu. Sorumlular hakkında gerekenin yapılacağına inanıyoruz” dedi.
Yaşananların sadece kendilerini ilgilendirmeyeceğine dikkat çeken Keçer, “Bu durumun sürmesi halinde Manavgat ırmağında bulunan canlı popülasyonu zarar görecek, çoraklaşma yaşanacak, hatta tekne turları bile yapılamayacaktır. Yetkililerden bir an önce gerekli önlemleri almalarını istiyoruz” diye konuştu.