Rizeli işadamı-turizmci Kasım Ekşi, 23 gün boyunca meydanlarda verilen demokrasi mücadelesinin tarihe geçtiğini belirterek, bu 23 günün ilerleyen yıllarda da her yıl anılması gerektiğini söyledi.
Kasım Ekşi konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 15 Temmuz gecesi tarih yazan Türk milletinin o geceki mücadeleyi 23 gün boyunca meydanlarda nöbet tutarak sürdürdüğünü hatırlatıp, bu 23 günün özel günler arasına alınıp ilerleyen yıllarda da hatırlanması gerektiğini söyledi. Ekşi açıklamasında, “Türkiye Cumhuriyetinin 79 milyon insanıyla 15 Temmuz’da başlayan ve 7 Ağustos 2016 tarihine kadar aralıksız devam eden 23 günlük demokrasi coşkusunun mutluluğunu Rize ve 81 ilde yaşadık ve yaşatacağız. Daha önemlisi her yıl bu darbe planını hazırlayan ülkelerin yüzlerine tokat gibi vurarak 15 Temmuz demokrasi gününü anımsatacağız. Terör örgütlerine yardım ve yataklık eden ülkeler, yurdumuzun güçlenmesini hazmedemediklerinden, iç savaş planları ve darbe girişimleri, milletimizin çelik yüreklerine çarparak darmadağın edildiler. Halkımızın, Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın bir telefon işareti ile milyonların Türkiye Cumhuriyeti’ne nasıl sahip çıkıldığını 23 gün boyunca meydanlarda nöbet tutarak demokrasi dersi verdiler” dedi.
21. yüzyılın demokrasi dersi
Ekşi, Türk milletinin dünyaya yüzyılın demokrasi dersini verdiğini ifade edip, “23 gündür dünya medyası, ilk ana haberleri Türkiye’deki başarısız darbeyi anlattılar. 23 gündür dünya Türkiye’nin demokrasi coşkusunu 81 ilin meydanlarından izlediler. 23 gündür dünya şehitlerimizin, gazilerimizin ve kahramanlarımızın destanlarını dinlediler. 23 gündür dünya, hainlerin basitliğini, şerefsizliğini, zalimliğini şaşkınlıkla izlediler. 23 gündür dünya, darbeleri destekleyen iki yüzlü ülkelerin, gerçek yüzlerini tartıştılar” diye konuştu.
"23 gün anılsın"
Ekşi, darbe girişimi sonrası verilen 23 günlük mücadelenin ilerleyen yıllarda aynı tarihlerde anılarak bugün verilen mücadele ve demokrasinin öneminin gelecek kuşaklara da aktarılması gerektiğini söyleyerek, “Her yıl 15 Temmuz-7 Ağustos tarihleri arasında 23 günlük anma ve kutlamalarını şölen havası ile dünyaya duyurabileceğimiz uluslararası büyük bir proje geliştirilebileceğini düşünüyorum. Resmi kurumlar ve sivil toplum örgütleri ile beraber hazırlanacak olan festivaller, geziler, turlar ve indirimli turizm çeşitlendirmeleri ‘demokrasi paketi’ adıyla 23 gün sürmelidir. Örneğin; 23 gün her ilde, yaz şenliği, yayla ve Yörük şenlikleri, halk dansları ve müzik festivali, 23 gün bütün illerde alışveriş festivali yüzde 50 indirim yapılmalı. 23 gün yöresel lezzetler festival ve eğlenceler şölene dönüştürülmeli, 23 gün Turizm Bakanlığı’nca TURSAB, TUROFED, turizm işletmeleri ve oteller yüzde 50 indirim uygulamalı, 23 gün gençlik turizmi kapsamında, 0-12 yaş çocuklar için müze, ören yerleri ve fuarlar ücretsiz olmalı. 23 gün sağlık turizmi kapsamında bütün sağlık kurumları indirime gitmeli. 23 gün kültürel etkinlikler, fuarlar ve sempozyumlar özellikle zengin körfez ülkelerine tanıtılmalıdır. 23 gün belediyeler su ve çöp vergisi, ayrıca elektrik indirimi uygulanmalı. 23 gün boyunca kara, deniz ve havayolları, bütün ulaşım biletleri yüzde 50 indirimli olmalıdır” dedi.