Zonguldak’ta 11 gün önce başlattıkları “madenden çıkmama” eylemini sabah saatlerinde sonlandıran maden işçileri, yer altında geçen 11 günü anlattı.
Kilimli ilçesine bağlı Bölüm Mahallesi’nde özel bir maden ocağında 11 gün önce başlattıkları eylemi Emniyet Müdürü Osman Ak’ın ikna çabaları sayesinde sonlandıran işçiler, yer altında geçen günleri anlattılar. Maden ortamının soğuk olduğunu ifade eden işçiler, yer altında geçen günlerde çocukları ve ailelerini düşündüklerini kaydettiler. 11 günlük eylem boyunca arkadaşlığı ve paylaşımı öğrendiklerini ifade eden 36 yaşındaki Serkan Demir, “11 gün yer altında bize yer altı çok şey öğretti. Yer altı bize israfı, paylaşımı, birlikteliği, arkadaşlığı, kısacası hayatı öğretti. Maden ocağı buzdolabı gibi soğuktu. Yaşam şartları olsun, havasızlık olsun, oksijensizlik olsun. Hasta olanlarımız oldu. En son 17 kişi kaldık. Bugün çıkmasaydık belki daha kötü olanlar olacaktı. Maden şartları zordu. İçerideki şartlar zordu. 11 gün boyunca devamlı çoluk çocuğumuzu ve ailemizi düşündük. Bize maaşımızın tamamını elden alma şartıyla, tazminatları yasal sürecin başlatılması sözü verildi. Emniyet müdürü her akşam geldi bizimle ilgilendi” diye konuştu.
Maden ocağındaki eylem sürecinde ölümle baş başa olduklarını ifade eden 36 yaşındaki maden işçisi Ramazan Pehlivanoğlu ise, “Zor şartlardaydık, içeride soğuk ve havasızlık vardı. Gaz ortamı vardı. Ölümle baş başaydık. Haklarımızı alana kadar oradaydık. Bize söz verildi. Her konuda bize yardımcı olunacak. Öyle çıktık” şeklinde konuştu.
Maaş alacaklarını teslim alan işçiler, Emniyet Müdürlüğü’nün minibüsleriyle evlerine gönderildiler.