İskenderun Genç İş Adamları Derneği (İSGİAD) tarafından "Doğu Akdeniz'in Ticari Tarihi" konulu konferans verildi.

İSGİAD Başkanı Gökhan Gökten, İskenderun Deniz Ticaret Odası'nda yaptığı konuşmada, Akdeniz bölgesinin tarih boyunca birçok imparatorluğa ev sahipliği yaptığını belirtti. Çeşitli uygarlıkların gelişmesinde bölgenin köprü vazifesi gördüğünü ifade eden Göktan, Akdeniz'in iktisadi ve stratejik önemiyle dünyanın en ön önemli bölgelerinden biri olduğunu kaydetti.

Konferansa konuşmacı olarak katılan İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Arı da Akdeniz'in tarih boyunca ticaret alanında büyük öneme sahip olduğunu dile getirdi.

Bölgede bulunan verimli arazilerin ticarete katkı sağladığını vurgulayan Arı, ticaret yollarında çok sayıda devletin kazanç sağladığını ifade etti.

Kara ve deniz ticaretinin bölgede önemli olduğuna da değinen Arı, şöyle devam etti:

" Farklı devletlerin burada hüküm sürmesi ticari hayatta canlılığı meydana getirdi. Ticaret yollarında Latince, İtalyanca, Yunanca, Arapça ve Türkçe konuşulurdu. Bu da çok sayıda ırkın burada ticaretle uğraştığının göstergesidir. Roma döneminde yollar , Selçuklu döneminde köprüler ve Osmanlı döneminde ise develer ticaretin gelişiminde önemli yere sahipti. Hac kervanları ile yapılan ticaret hem güvenli hem de getirisi yüksek olan ticari yöntemdi. Deniz ticaretinde ise limanların ayrı bir önemi vardı. İskenderun, Beyrut, İskenderiye, İzmir ve İstanbul gibi şehirler limanlarından dolayı çok zengin bir ticari ağına sahip oldular. Bu durum günümüzde de devam ediyor. Günümüzde deniz ticaretine baktığımızda limanların büyük önem taşıdığını görebiliriz." 

Konferansa İskenderun Kaymakamı Hasan Özyiğit, İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil ve iş adamları katıldı.