Isparta Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ/PDY’ye yönelik yürütülen soruşturmanın ardından aralarında Eski Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektörü Hasan İbicioğlu, rektör yardımcıları, üniversite öğretim üyeleri ve işadamlarının bulunduğu 52’si tutuklu toplam 130 sanık hakkında açılan davanın duruşmalarına başlandı.
116 sanık katıldı
Duruşma öncesi sanık yakınları, adliye binası önüne geldi. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ilk duruşma, adliyenin konferans salonunda yapılırken salona az sayıda sanık yakını alındı. Örgütün elebaşı Fetullah Gülen dahil 7 firari sanıklı davanın ilk duruşmasında 64’ü tutuksuz 116 sanık hazır bulundu. İlk olarak sanık, müşteki ve mağdurların kimlik tespiti yapıldı. Ardından Mahkeme Başkanı Hacı Mustafa Yazıcı iddianamenin özetini okuyarak duruşmaya ara verdi.
Avukatı olmayınca Karakoç’un savunması alınmadı
İlk celsenin öğleden sonraki bölümünde sanıklara savunma hakkı verildi. İlk olarak, özel hayatın gizliliğini ihlal, hukuka aykırı kişisel veriler kaydetme suçlamasıyla tutuklu bulanan Eski SDÜ Bilgi İşlem Daire Başkanı Halil Karakoç’un savunması alınmak istendi. Soruşturma aşamasında avukatının savunmadan çekildiği öğrenilen Karakoç avukatı olmadığını söyledi. Mahkeme Başkanı avukatsız savunma alamayacağını belirterek, Karakoç’un savunmasını almadı
Kim kalkışmada bulunmuşsa allah onun belasını versin
Ardından FETÖ/PDY’nin Isparta il imamı olarak nitelendirilen ve örgütün Isparta yöneticiliğini yapmak, örgüte üye olmak ve terör örgütüne finansman sağlamakla suçlanan Osman Demirhan savunma verdi. 2005-2013 yılları arasında Altınbaşak Eğitim Kurumları Şirketinde yöneticilik yapan Demirhan, "Terör örgütü üyesi olmayı kabul etmiyorum. Benim inancıma göre terörist olmak dinden çıkmaktır. 25 yıl devletin parasıyla geçimim sağladım. PDY içinde olduğumu kabul etmiyorum. Kim böyle bir yapı içindeyse Allah onun belasını versin. Kim ekmeğini yediği suyunu içtiği devletine kalkışmada bulunmuşsa Allah onun da belasını versin" dedi.
İl imamlığı yapmadım
2013 yılında şirket yöneticiliği dolayısıyla Isparta’dan ayrıldığını kaydeden Demirhan, il imamlığı yapmadığını, hayatında hiç himmet parası toplamadığını da ifade etti.
Takkeleri İstanbul’dan aldım
Yurt dışına sürekli seyahat ettiğini gezmeyi seven biri olduğunu ileten Demirhan, son olarak ABD’ye bir arkadaşını ziyarete gittiğini New Cersey ve Newyork’ta bulunduğunu iletti. Demirhan, ‘Gülen’in yanına gittin mi?’ sorusuna "Hayır oraya her giden onunla görüşmek zorunda mı?" diye yanıt verdi. ABD dönüşü Atatürk Havalimanında gözaltına alınan ve bavulunda 22 adet namaz takkesi bulunan Demirhan, "Ben bu takkeleri İstanbul’dan aldım. Kenya ve Somali’deki arkadaşlar takke bulmakta zorlandıklarından oraya gittiğimde bunları onlara hediye ediyordum. Bu takkeleri Amerika’dan getirdiğim doğru değil" diyerek suçlamaları reddetti.
Terör örgütü üyesi olmaktansa ölmeyi tercih ederim
Isparta’da FETÖ/PDY’nin kasası olmakla suçlanan Eşref Çoban da, kendisine yönelik suçlamaları kabul etmediğini terör örgütü üyesi olmaktansa ölmeyi tercih edeceğini iletti. Çoban, "Asla ihaneti kabullenemem. Ben Altınbaşak Eğitim Kurumlarında çalışan maaşlı bir elemanım" dedi.
26 Ağustos’a kadar devam edecek
Isparta’da görülen 130 sanıklı davanın duruşmaları 26 Ağustos tarihine kadar devam edecek. Bu süre içinde sanıkların ve avukatların savunmaları alınacak. Sanıklar, silahlı terör örgütü kurma ve yönetme, silahlı terör örgütüne üye olma, özel hayatın gizliliğini ihlal, hukuka aykırı kişisel veriler kaydetme, şantaj, resmi belgede sahtecilik, zimmet, görev, kötüye kullanma, Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanuna Muhalefetle suçlanıyor.