İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri Genel Müdürlüğü (İETT) Genel Müdürü Arif Emecen, "Alımı planlanan 725 otobüsün 350'si elektrikli olacak. Bunun yanında duraklarda ve garajlarda güneş enerjili çözümler üzerine çalışmalar yapılıyor." dedi.

TRANSİST 2016 Uluslararası İstanbul Ulaşım Kongresi ve Fuarında gerçekleştirilen "Sürdürülebilir Şehirler İçin Ulaşımda Dönüşüm" oturumunda konuşan Emecen, 2017 bütçesinde de daha önce olduğu gibi teknoloji yatırımlara ağırlık verildiğini anlattı.

Avrupa ve Batı ülkelerinde, ulaşımda elektrikli araç dönüşümü ilk sıralarda yer alırken, dünyanın geri kalanında durumun farklı olduğunu dile getiren Emecen, "İETT, dünya enerji trendlerini yakın takip etmekte ve stratejilerini bu yönde oluşturmaktadır. 2017 bütçesinde alımı planlanan 725 otobüsün 350'si elektrikli olacak. Bunun yanında yenilenebilir enerjilerden sürdürülebilir çözümler elde edebilmek adına duraklarda ve garajlarda güneş enerjili çözümler üzerine çalışmalar yapılıyor." diye konuştu.

Birleşmiş Milletler Çevre programına göre yılda 1 milyardan fazla kişinin hava kirliliğine maruz kaldığına dikkati çeken Emecen, İETT'nin izlediği çevreci stratejilerle sektörde öncü bir kuruluş olmayı hedeflediğini, İETT otobüslerinin emisyon değerlerinin Avrupa normlarına uygun olduğunu belirterek, "2017 yılında yüzde 100 elektrikli otobüslerle Tarihi Yarımada'da oluşturulacak sıfır emisyonlu bölge hedefine katkıda bulunacağız." dedi.

Emecen, İETT olarak toplu ulaşım stratejilerini oluştururken yolcu güvenliğini ön plana aldıklarını ve can taşıdıklarının bilincinde olduklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bu kapsamda yapmış olduğumuz Kara Kutu ile kazalara sebebiyet verecek etkenlere proaktif çözümler üretmekteyiz. İETT, hareketliliğin bir hizmet olarak sunulması konseptinin hayata geçirilmesi için ulaşım modlarına tek noktadan bakılmasını sağlayacak bir ulaşım yönetim sistemi üzerinde çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor. Bu sistemle toplu ulaşımın özel araç kullanımından daha fazla tercih edilebileceği kalitede ulaşım sistemi kurulmasını hedefliyoruz. Ulaşım sistemlerinin tam entegresyonunu bu projeyle hedefliyoruz."