İSTANBUL (AA) - Türk Telekom'un ev sahipliği yaptığı Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU), Hizmet Kalitesi Standardizasyon Çalıştayını İstanbul’da gerçekleştirdi.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, 193 ülkeden 700’ün üzerinde özel-sektör teşebbüsü ve akademik kuruluşun üyesi olduğu ITU’nun yılda iki kez düzenlediği Hizmet Kalitesi Standardizasyon Çalıştayı’nın ilki Türk Telekom Ataköy Tesisleri’nde gerçekleştirildi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) yönetiminde 3 gün süren çalıştayda 100’ü aşkın ITU delegesi yeni gelişen şebekelerde kalite standardizasyonu üzerine fikir alışverişinde bulundu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Türk Telekom Regülasyon Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Demir, bilgi ve iletişim teknolojilerinin, bireysel ve kurumsal alanda her geçen gün daha fazla yer edindiğini belirterek, "Dünyanın neresinde olursak olalım, teknoloji etrafında buluşmak ve gelişmek için de standartlar hayati önem kazanıyor. Küresel çapta ticaretin dili olan standartları, müthiş bir hızla değişen, dönüşen teknoloji için de geliştirmek durumundayız. Türkiye’nin küresel teknoloji ağı içinde yer alması adına tüm dünya ülkelerinden gelen işletmeci, üretici ve düzenleyici otorite temsilcilerinin yeni gelişen şebekelerde hizmet kalitesi standardizasyonunu belirlemek için Türkiye’de ve Türk Telekom ev sahipliğinde gerçekleştirdiğimiz bu çalıştayın önemi çok büyük” ifadelerini kullandı.

ITU Temsilcisi Hiroshi Ota ise ITU tarafından ortaya konulan standardizasyonun tüm dünya üzerinden internet kullanıcılarının ortak bir kalite ve noktada buluşması için çok değerli olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bu standartlar aslında bizlerin ortaya koyduğu geniş servislerin bir parçasıdır. Ayrıca ITU tarafından bu standartları belirlemek için yapılan organizasyonlar bizlerin diğer operatörlerin tecrübelerinden ve yöntemlerinden faydalanması yolunda büyük önem taşıyor. Yeni oluşturan bölgesel çalışma grupları bu açıdan çok daha faydalı bir etkileşim sağlıyor. Bilgi ve İletişim sektörünün gelişimi ve devamlılığı standardizasyon yolunda yapılacak bu tür paylaşımlarla mümkün olacaktır.”

Hizmet Kalitesi Gelişim Grubu Başkanı Yvonne Umutoni de “Dünyanın farklı bölgelerinde yapılan bu çalıştaylarda uzmanların birbirleriyle deneyimlerini paylaşması ve yeni fikirler üretilmesi hedefleniyor. Telekom sektöründeki en iyi uygulamaların müzakere edildiği bu çalıştaylar katılımcıların uluslararası hizmet kalitesi standartlarına katkı yapmasını teşvik ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Fatih Sayan ise bugünün dünyasında teknolojinin gelişiminin, üretimi ve tüketimi direkt olarak etkilediğini ve standardizasyonun öneminin giderek arttığını anlatarak, şunları bildirdi:

"Burada önemli olan sektörün gerekli standardizasyonu yapılacak regülasyonlardan önce kendi içerisinde gerçekleştirebilme çabası ve başarısıdır. Çünkü standardizasyon rekabeti destekleyerek yeni ürün ve servislerin ortaya çıkmasına ön ayak olur. Sektör kendi kendini denetler ve adil rekabetin önü açılır. Dolayısıyla tüketiciye en kaliteli ürün ve servisler, en uygun fiyatlardan sunulur. Belirlenen standartlar çerçevesinde gerekli denetim mekanizmalarının çalışması ve adil rekabet ortamının oluşturulması sonuç olarak üreticiye, tüketiciye, operatörlere ve tabii ki sektörü düzenleyen kurumlara büyük yarar sağlamaktadır.  BTK da Türkiye’nin regülatif kurumu olarak iletişim ve bilgi teknolojileri sektöründe uluslararası standartlar çerçevesinde işleyişi düzenlemekte, adil rekabet ortamını tesis etmekte ve sektörde üstün servis kalitesini sağlamaya çalışmaktadır. Nihai amaç yüksek tüketici memnuniyetini oluşturmak ve şikayetleri en aza indirmektir.”

BTK’nın yönetiminde 3 gün süren çalıştayda 100’ü aşkın ITU delegesi yeni gelişen şebekelerde kalite standardizasyonu üzerine fikir alışverişinde bulundu.