AFAD koordinasyonunda ve Kızılay işbirliğinde hazırlanan, içerisinde 6 bin ton un ve 5 bin ton şekerin bulunduğu ‘İyilik Gemisi’ Somali’ye uğurlandı.
Somali’ye gönderilmek üzere hazırlanan İyilik Gemisi, İstanbul Haydarpaşa Limanı’ndan uğurlandı. Geminin uğurlanışı nedeni ile düzenlenen programa Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Dr. Fuat Oktay, Türkiye Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık ve AFAD personeli ile Kızılay personeli katıldı. Program nedeniyle bir konuşma yapan AFAD Başkanı Fuat Oktay, Somali’de yaşanan iç savaşı hatırlatarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti ile Somali’nin kaderinin değişmeye başladığını söyledi. “Türkiye’nin bir defaya mahsus değil sürekli orada olduğunun bir kanıtını görüyorsunuz” diyen Oktay, “Yine Kızılayımız ile birlikte bugün özellikle seçildi, Anneler Günü’nden dolayı. Gerçekten biz Somali annelerinin de yanında olduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Bu gemide gönderdiğimiz yardımlar yine devletimizin, milletimizin yardımları. Şeker ve un. 5 yıldır devam eden bu en son halkasını oluşturuyor. 11 bin ton un ve şekerden oluşan bir yardım malzemesi ama ekip ve ekipmandan oluşan malzemelerin de bulunduğu bir gemiyi uğurluyoruz. Yani bir anlamda biz Türkiye’deki anneler adına eğer müsaade ederse annelerimiz Somali’deki annelerin yanında olduğumuzu ifade etmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
Bu limandan çok sayıda ülkeye farklı zamanlarda yardımlar gittiğini hatırlatan Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık ise, “Somali ve özellikle doğu Afrika’daki Afrika boynuzu 2011 yılında yaşamış olduğu derin insanlık krizi neticesinde çok derin bir sorunla yüz yüze geldi. Zaten siyasal anlamda çökmüş olan o devlet, bir de afetin vurması ile birlikte daha da kırılgan hale gelmişti. İşte o gün devletimizin, milletimizin, özel sektörün, sivil toplum kuruluşlarının çok büyük bir eşgüdümü ile ve inisiyatifi ile dev bir insanlık operasyonu başlatıldı” dedi.
Türkiye’nin Somali’de yatırımlarını sürdürdüğünü ifade eden Kınık, “Maalesef küresel iklim ve afetler dünyayı vurmaya devam ediyor. Ve o bölge her beş altı yılda bir yeni bir afetle karşı karşıya kalıyor. Ve 3 sezondur yağmur almayan bir doğu Afrika. Ve bugün yine büyük bir insanlık krizi ile karşı karşıyayız. Bu gemi o krize yönelik acil insani yardım anlamını taşıyor. İçerisinde yaklaşık 11 bin tonluk unu ve şeker var. Yaklaşık 23 milyon liralık büyük bir operasyon. Arkada bu gemi gibi 2 gemimiz daha olacak. O gemiler de planlı bir şekilde o bölgeye ulaştırılacak” diye konuştu.
Konuşmaların ardından ‘İyilik Gemisi’ Somali’ye uğurlandı.