İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinde sunulan İzmir Ulaşım Ana Planı’nda, Körfez Geçişi Projesine yer verilmediğini söyleyen AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, "Körfez Geçişi Projesi AK Parti döneminde kazandırılmasın diye çaba sarf ediyorsunuz ve ideolojik yaklaşıyorsunuz" deyince, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, "Kendi önerdiğim projeye şimdi karşı çıkmam mümkün değil” cevabını verdi.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi ocak ayının ikinci birleşimi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu idaresinde gerçekleşti. 2015 yılının ağustos ayında çalışmalarına başlanan ve geçen günlerde tamamlanan İzmir Ulaşım Ana Planı, Ulaşım Dairesi Başkanı Kader Sertpoyraz tarafından meclis üyelerine sunumu yapıldı. Ulaşım Planlama Şube Müdürü Mert YaygeL ise planın teknik detaylarını ve sonuç raporunu paylaştı. Sunumun ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, Ulaşım Ana Planında Körfez Geçişi Projesi’nin yer almadığını belirterek, “Körfez Geçişi Projesi’ne karşı değilmiş gibi duruyorsunuz ama siz Körfez Geçişi Projesi’nin AK Parti döneminde kazandırılmasın diye çaba sarf ediyorsunuz ve ideolojik yaklaşıyorsunuz. Bu yanlıştan dönün” dedi. Başkan Kocaoğlu ise, “Projeye karşı değilim. Sık sık da karşı olmadığımı dünya aleme duyurmak için söylüyorum. Kendi önerdiğim projeye şimdi karşı çıkmam mümkün değil” cevabını verdi. Mecliste zaman zaman tansiyon da yükseldi.

“Körfez Geçişi Projesi planda neden yok?”

Sunumun ardından eleştirilerini sıralayan Doğan, “Bize göre eksik bulduğumuz hususlar var. Bu çalışma yapılırken Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının diğer birimleriyle daha önceden görüşülmüş olsaydı bu çalışma daha verimli ve daha randımanlı olurdu. Kurum görüşleri alınmadı. Daha verimli ve daha randımanlı olurdu. Görüş alınmış olsaydı Körfez Geçiş Projesi ile ilgili bakış açısı böyle olmazdı. Körfez Geçiş Projesi’nin ana planda yer alamaması bir eksikliktir. Çalışma yapılırken Körfez Geçiş Projesiyle sahilden sahile 31 kilometre mesafe kısaltması yapılacağını, çevre yolundan 52 kilometre mesafe kısaltması olacağı bilinirdi. Plan objektif yapılmış olsaydı Körfez Geçişi Projesi’nin hakkı verilirdi. İzmir trafiğine ne kadar rahatlama yapılacağını görürdük, ekonomiye ne kadar katkı koyacağını görürdük. Konak Tüneli’ni, çevre yolunu çıkarttığınızda bu kentin durumu ne hale gelirdi. Körfez Geçiş Projesi’ne bu projede yer vermeyenler ileride üzülecekler. Körfez Geçişi Projesi’ne karşı değilmiş gibi duruyorsunuz ama siz Körfez Geçişi Projesi’nin AK Parti döneminde kazandırılmasın diye çaba sarf ediyorsunuz ve ideolojik yaklaşıyorsunuz. Bu yanlıştan dönün” ifadelerini kullandı. Bu sırada İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Sırrı Aydoğan, Doğan’ın sözlerine tepki gösterdi. Mecliste tansiyon yükseldi.

“Karşı çıkmam mümkün değil”

Eleştirilere tek tek cevap veren Kocaoğlu, şunları söyledi: “Bu süreç içinde 200’ün üzerinde bütün kurumlarla toplantılar yapıldı, konferanslar yapıldı. Siz de bunu biliyorsunuz. Oltaya getirmeye çalışıyorsunuz. Mevzuat açısından Bakanlığa sunulması gerekiyor. Sunulmuştur. Ben başından beri Hükümetin yapacağı hiçbir projeye karşı çıkmadım çıkmam da. Adalet ve Kalkınma Partisi döneminde yapılmasın diye bir düşüncem olamaz. Kişi kendinden biliyorsa işi ona saygı duyarım. Bangır bangır söylüyorum. Körfez geçişi yokken, böyle bir proje daha yokken Kordon’dan yol geçirilmeye çalışılırken, Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezenkara iken, karayolları Bayındırlık Bakanlığına bağlıyken, Ergezen, Binali Yıldırım ve genel müdürlerle bir konuşmamız geçti. Dediler ki ‘tünel yapacağız.’ Dedim ki ‘Karataş’a doğru gidin de Konak’ı geçin’ dedim. ‘Yalnız bir şartım var. Pasaport ile Pier arasını nasıl geçeceğininiz anlatın, projesi yapın’ dedim. ‘Bu kente iyilik yapacaksınız, Körfez’i tüp geçitle geçin’ dedim. Binali Yıldırım 45 gün sonra geldi, ulaşım sohbeti yaptı. Bu projeyi söyledi. O zaman önerdiğim projeye şimdi karşı çıkmam mümkün değil.”

“İzmir Büyükşehir Belediyesi bir garip belediyedir”

Ulaşım Master Planının, İzmir Büyükşehir Belediyesinin bir çalışması olduğunu vurgulayan Kocaoğlu, “Eleştirilebilir, bir çalışmadır. Bu istikamet üzerinde yürüyeceğiz. Öngördüğümüz şeyler İzmir Büyükşehir Belediyesinin çalışmalarıdır. Burada hızlı tren de yok, Ankara-İstanbul Otoyolu da yok, Antalya Otoyolu da yok. Burası ayrı bir iş. Burada çevreyolları da yok. Bu İzmir Büyükşehir Belediyesinin ulaşım master planı. Körfez geçişini kim yapacaksa master olanı yapar, ki yapmasına da gerek yok. Zaten ÇED raporu çıkmış. Yapar, yürür gider. Bunun politik konu yapmanın kimseye faydası yoktur. Projeye karşı değilim. Sık sık da karşı olmadığımı dünya aleme duyurmak için söylüyorum. Konu budur. İzmir Büyükşehir Belediyesi bir garip belediyedir. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Devleti de bir devdir. İzmir gibi Türkiye’nin üçüncü büyük kentine ve vergide kişi başına en fazla vergiyi veren bir kente, Ege Bölgesi’nden tek bütçeye artı katkı koyan kente, bir büyükşehir belediyesinden daha az yatırım yapan bir merkezi Hükümet. Lafa gelince 45 milyar yatırım yapılmış. 13 milyar yapılmıştır. Biz de 14 milyar yaptık. Koskoca devlet İzmir’e, İzmir halkına 14 senede büyükşehir belediyesinden daha az yapmayı reva görmüştür” dedi.