İzmir Büyükşehir Belediyesi meclisinde, Kocaoğlu’nun Mavişehir açıklaması, Aliağa’daki arazi satışı ve İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş’a ait Urla Bademler’deki arazi için istenen imar düzenlemesi tartışma konusu oldu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ağustos ayı olağan meclis toplantısının 1. birleşimi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu idaresinde gerçekleşti. Kocaoğlu’nun Mavişehir açıklaması, Aliağa’daki arazi satışı ve İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş’a ait Urla Bademler’deki arazi için istenen imar düzenlemesi konuları, mecliste tansiyonu yükseltti.

“Bu sözler bana ait, iftihar ediyorum”

Oturumda söz alan AK Parti’li meclis üyesi Ali Kökoğuz, Kocaoğlu’nun Mavişehir’de bulunan 115 bin metrekare büyüklüğündeki spor alanının önce TOKİ tarafından satılması, sonra yüzde 25’inin İller Bankası’na bağışlanması ve imara açılması için plan yapılması nedeniyle daha önce yaptığı açıklamayı okudu. Kocaoğlu’nun, “İstanbul’un ne hale geldiğini giden görüyor. Biz İzmir’in kalkınmasını, İzmir’in yaşanacak bir kent olmasını, İzmir’in gecekondulardan kurtulmasını, İzmir’in sosyal donatı alanlarının, otoparkların, yolların, spor alanlarının yapılmasını istiyoruz. Kent rantı peşinde değiliz. Kamu arsasını satma peşinde değiliz. Yani kenti satma peşinde değiliz. Biz yaşanacak bir kent yaratmak istiyoruz. Dünyanın en güzel kenti İstanbul’un düştüğü duruma İzmir’i düşürmek istemiyoruz. Mücadelemiz budur. Bunun için çalışıp, üretiyoruz. Yazık bu memlekete. Çok güzel bir memleketimiz, çok da güzel insanlarımız var. Bu toprak, bu doğa, bu memleket, bu insanlar bunu hak etmiyor kardeşim” açıklamasını hatırlatan Kökoğuz, “Bu sözler size mi ait?’ diye sordu. Bunun üzerine Kocaoğlu, “Böyle dediysem helal olsun bana. Bu sözler bana ait. İftihar ediyorum bu sözlerle. Bu sözler ne için söylendi?” diye cevap verdi. Kökoğuz’un “Seferihisar’daki satışları biliyoruz” sözleri üzerine Kocaoğlu öfkelenerek, “Burası İzmir Büyükşehir Belediyesi, çiftlik değil. Sen çiftlik gibi yönetenlere soracaksın bunu. Benim 13 senedir ne yaptığım belli” diye konuştu.

Aliağa’daki araziyi Büyükşehir alacak

Aliağa Belediyesi encümen üyeleri tarafından satışına karar verilen fakat satışı henüz gerçekleşmeyen Aliağa Çaltılıdere Mahallesindeki arazi de meclis gündemindeydi. Aliağa ilçesindeki Çaltılıdere Mahallesinde, 461 parsel numaralı 597 bin 546 dönümlük arazinin satışıyla ilgi Başkan Kocaoğlu ve Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar arasında polemik yaşanmıştı. Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, sosyal medya hesabından "Takip ettiğim üzere Aliağa’daki 461 parsele talip olduğunuzu öğrenmiş bulunmaktayım. 461 parselin takdir komisyonu raporu ve satın almak isteyen diğer hisse sahibine de bildirdiğimiz tutarı 14 milyon 866 bin 380 lira 54 kuruş + KDV’dir. Takdir buyurursunuz ki siz talipseniz 3. şahıs pozisyonunda bulunduğunuzdan, satın alma talebinizin Aliağa Belediye meclisine gelmesi ve meclisten onaylanması gerekmektedir. Bu konu ile ilgili eğer yine bir oyalama, sırt sıvazlayıp gönderme, bakarız alırız yaparız açıklaması değil de niyetinizde gerçekten ciddiyseniz pazartesi mesai bitimine kadar talebinizi resmi olarak belediyemize yapmanızı önemle rica ederim; zira Aliağa’nın kaybedecek zamanı yoktur. Eğer bu talebinizi resmi olarak yapar iseniz meclisi olağanüstü tek madde ile toplar ve onaydan geçirir satışı hemen yapabiliriz" demişti. Acar, Aliağa’da 3 yıldır bekleyen işler olduğunu ifade ederek Şakran’ın kanalizasyon işlerinin de yapılmadığını söylemişti.

“Belediye başkanı lütfeder, şeytanın bacağını kırar”

Konuyla ilgili oturumda söz alan AK Parti’li meclis üyesi İmet Tunç, Başkan Acar’ın bu sözlerini hatırlatırken Kocaoğlu şu cevabı verdi:

“Belediye başkanı lütfeder, şeytanın bacağını kırar, bu meclise gelir, bu mecliste bu eleştirisini söyler. Yapılmadığı söylenen işlerin hepsi programa alınmış, yapılmak üzere yola çıkılmış. Şakran bize yeni bağlandı. Bağlandığı günden projelerini yapıyoruz. İhaleye de çıktık. Diyor ki ‘Başkan sen bu araziyi neden alıyorsun?, Aliağa’da şu kadar iş yapman lazımdı yapmadın, Dikili’de yapmadın.’ Yani Aliağa’ya köy tüzel kişiliklerinden kalan, İZSU hariç biz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak Valilikte kurulan komisyonda bunlar ilçe belediye bırakılsın diye karar aldık. Dediğimiz konular program içerisinde yapılıyor. Buraya 1/25000 planlarda yeşil alan da rekreasyon alanı da yapılabilirdi. Aliağa Belediyesi bürokratları belediye başkanı adına ‘planlamaya rekreasyon alanı yapacağız’ diye öneride bulundu. Biz de yeşil alan yapmıyoruz, rekreasyon alanı yapıyoruz. Zaten yarısı 1. derece sit alanı. Bir kısmı kıyı kenar çizgisinde kalıyor. ‘Tamam’ dedik. 1/1000 binlik planlar Aliağa Belediyesi tarafından yapıldı, bize geldi, meclise gelecek. Bu arada ortada bir çelişki var. Encümenle fiyat tespiti yaptırıyor, satma kararı alıyor. Daha önce meclis kararı alındıysa o zaman encümenden satış kararı alamaz ama bize rica ederek çağırdığı konumda ‘bu teklifi meclisten geçireceğim’ diyor. Sözün özü; bizim fazla paramız yok ama ‘Belediyenin madem ihtiyacı var satıyor, Aliağa’da böyle bir nadide mülkü biz alalım’ diyoruz. ‘Elinde projesi varsa alalım, rekreasyon alanı yapalım, hizmete sunalım’ dedik. İşin hepsi bu. Yapalım mı yapmayalım mı meclisin önüne sunuyoruz.”

Aliağa Belediyesi’ne ait arazinin İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından alınması oy birliği ile kabul edildi.

AK Parti ret oyu verdi

Oturumda ayrıca İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş’a ait Urla Bademler’deki arazi için istenen imar düzenlemesi gündeme geldi. Demirtaş’ın yarısı ticaret yarısı konut imarlı olan 200 dönüm arazide tümüyle konut yapabilmek için imar düzenlemesi AK Parti’nin ret, CHP’nin kabul oylarıyla meclisten geçti. AK Partili Kökoğuz, “Burada X kişisine rant kazandırılıyor. İmar planına aykırı işlem yapılmaktadır. Hukuk bozar ya da bozmaz ama kamuoyu önünde kara bir leke olarak kalacaktır. Dürüst başkan olarak bir imaj yaptınız. Lütfen karizmanızı zedelemeyen. Bu imar planına aykırı işlemin buradan geçmemesi gerekiyor” dedi. Başkan Kocaoğlu ise, “Ben bu planlara bakarken tüm samimiyetimle kim itiraz etmiş kimin nesi varmış diye bakmadım. 13 buçuk senedir de bakmıyorum. 4 bin dönüm civarındaki yerdeki itirazları değerlendiriyoruz. Biz böyle baktık. Yan parselde de ondan çok daha büyük ticaret alanı var. O insanlar da itiraz etmiş. Turizm alanları olanlar da itiraz etmiş. Biz de ’bu plan çalışsın, vatandaş mağdur olmasın’ dedik. Turizm adası olan yerlerde 1/25000’likte bir değişiklik yapıp sonra 1/5000’lik planı getirmemiz gerekiyor. Turizm de de ticarette de aynı şeyi yapıyoruz. Biz bunu böyle çalıştık, komisyona getirdik. Siz tabi ki karşı çıkabilirsiniz ama biz bunu bu şekilde uygun gördük. Ahmet Efendinin işi olarak bakmıyoruz. Benim nasıl durduğum belli. Bir kişinin hakkını yemiyoruz. Zarar vermiyoruz” açıklamasını yaptı. Kökoğuz da, “Ama bir kişiye de rant kazandırıyorsunuz” cevabını verdi.

Mahkemeye gidecekler

Kocaoğlu’nun, “Bu meclis şahsi konuları tartışacak bir meclis değil. Biz araziye bakıyoruz” açıklaması sonrası bir kez daha konuşan Kökoğuz, “Bu mantaliteyle şehir planlarını delik deşik yaparsınız. Bu meclis onayladı bu planı. Niye bozuyorsunuz? Eğer böyle yaparsanız bir kişi rant kazanacak” dedi. CHP Grup Başkanvekili Sırrı Aydoğan da, “Bu 5000’lik ve 25000’lik planı biz yaptık. 100000’lik planı devlet yaptı. Karşı oy ver. Mahkemeye git” diye konuştu. Kökoğuz ise, “Hiç tereddüt etmeden gideceğiz” cevabını verdi. Kökoğuz ayrıca, “Hukuksuz şekilde davranırsanız olmaz. Siz yargılanırken biz size üzülmüştük. ’Gidin mahkemeye’ denilmez. İnsanların hakkını yiyorsunuz. Ticaret olması gereken yere konut izni veriyorsunuz” ifadelerini kullandı.