Bir zamanlar İzmir kayıkları ile kürek sporuna evsahipliği yapan İzmir Körfezi, eski günlerine dönmeye hazırlanıyor. Körfezde başlayan kürek seferberliğinin başını ise Deniz Binbaşı Çağlar Tunçay çekiyor. Bu yıl 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nda, İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi’nin desteğiyle çifte kürek teknesiyle geçit törenine katılan Tunçay, kürek sporuyla şehrin siluetini değiştirmeye aday.

Kürek sporuna ilgisinin, çocukluğunun geçtiği Pendik’te başladığını, Beşiktaş Kulübü tesislerinde antrenmanlara katıldığını belirten Tunçay, daha sonra öğrencisi olduğu Deniz Harp Okulu’nun imkanlarından faydalandığını, Türkiye birincilikleriyle beraber milli sporcu olma şerefine eriştiğini söyledi. İzmir’de görev yaparken körfezde kürek sporu yapmayı hayal ettiğini anlatan Tunçay, “2013’te tayinim yeniden İzmir’e çıkınca harekete geçtim. Kürek Federasyonu ve kulüplerle görüştüm fakat insanlar, görmediği şeye inanmıyorlar. Ben de kendi imkanlarımla tekne ve kürek aldım. Hem Göztepe hem Karşıyaka spor kulüpleri tesislerini kullanabileceğimi söylediler. Bu süreçte Deniz Ticaret Odası’nın çok büyük desteğini aldım. İMEAK DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk’le görüştüğümde, körfezde deniz sporlarının gelişimi için büyük arzu duyduğunu ve aynı frekansı paylaştığımızı gördüm. Bu destek benim için gerçekten motive edici oldu. DTO’nun desteğiyle Kabotaj Bayramı’nda İzmir Körfezi’nde kürek çekmek çok güzeldi.” dedi.

İZMİR’İN SİLUETİ DEĞİŞECEK

İzmir Körfezi’nin kürek sporu için biçilmiş kaftan olduğunu dile getiren Binbaşı Tunçay, "Bu kadar güzel coğrafya, dünyada başka şehirde yok. Körfezi çevreleyen bir şehir olduğu için İzmir’de yapılacak her deniz etkinliği halktan büyük ilgi görür ancak bugün körfez bomboş. Van Gölü’nde bile kürek sporu teşvik ediliyor. Neden körfezi kürek sporunun merkezi yapmayalım? Neden Göztepe ile Karşıyaka’yı, kürek sporunda asırlık rakipler Oxford ile Cambridge gibi yarıştırmayalım? İzmir, kürek sporu sayesinde deniz kültürüne sahip, spor yapan sağlıklı insanlarla, gün doğumunda da gün batımında da kuğu gibi süzülen teknelerle çok güzel bir siluet kazanacak." diye konuştu. Kano ve kürek gibi sporlarda denize açılabilecek tesis sıkıntısına dikkat çeken Çağlar Tunçay, isteğinin rüzgardan ve dalgadan fazla etkilenmeyen Mavişehir önlerindeki azmaktan denize inmek ve bölgedeki kanallardan da faydalanmak olduğunu ifade etti. Tunçay, yerel yönetimlerden bu konuda destek beklediğini söyledi.

KÜREĞE TAM DESTEK

İMEAK DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk de sörf, yelken, yüzme, dalış gibi deniz sporunun bütün dallarını desteklediklerini söyledi. Özellikle çocukların ve gençlerin deniz sporlarına ilgi göstermesi için çaba harcadıklarını ifade eden Öztürk, “Deniz Binbaşı Çağlar Tunçay’ın kürek sevgisine biz de ortak olduk. Sadece martıların, yük gemilerinin ve vapurların değil yelkenlilerin, teknelerin, küreklerin, kanoların dolaştığı bir körfez hayal ediyoruz. Deniz sporlarına yapacağımız küçük bir katkının bile deniz kenti İzmir’in geleceğinde büyük fark yaratacağına inanıyoruz. Deniz sporlarıyla ilgilenen denizci çocuklarımız, bizi ‘denizci millet, denizci ülke’ hedefine ulaştıracaktır.” dedi.