Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nda İzmir’e ilk baktığı Bornova Belkahve’de Atatürk Anı Evi’ne açıldığından beri büyük ilgi gösterilirken, Atatürk Anı Evi’ni yapan Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, "Atatürk’ün İzmir’e ilk girdiği Belkahve’de adını yaşatmak çok büyür bir onur. Herkesin gelip, görmesi gereken bir yer" dedi.
Bornova Belediyesi’nin Belkahve’de yapımı tamamladığı ve geçtiğimiz 9 Eylül günü açılışı yapılan Belkahve’deki Atatürk Anı Evi’ne İzmirliler ve il dışında gelenler büyük ilgi gösterdi. İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun başladığı konum olarak bilinen Belkahve sırtlarındaki tesis, Bornova Belediyesi tarafından tarihe yakışır şekilde yenilenirken içerisinde kütüphane de bulunan Atatürk Anı Evi’nde işgal yıllarına ait eşyalar, dönemin kurtuluş mücadelesini anlatan fotoğraf ve maketler yer alıyor. Özel olarak tasarlanan mekanda bilgilendirici videolar ve belgeseller de gösteriliyor. Atatürk Anı Evi’ne gelenler büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün sevdiği şarkıları da gramofondan dinleme fırsatı da yakalıyor.
Türkiye için çok önemli bir yer
Atatürk’ün ismini burada yaşatmaktan çok mutlu olduklarını dile getiren Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, "Atatürk’ün İzmir’e ilk girdiği Belkahve’de adını yaşatmak çok büyü bir onur. Burası; Bornova, İzmir için değil Türkiye için çok önemli ve stratejik bir yer. Büyük kurtuluş mücadelemizin 8 Eylül akşamı büyük Atatürk’ün buraya gelip savaşın stratejisini barış için buradan yönettiği bir yer. Burayı çocuklarımızın, gençlerimizin ve herkesin gezmesini tavsiye ediyorum. Burası bizden önce, İl Özel İdare’deydi ve restoran olarak kullanılıyordu. Bizim belediyemize geçtikten sonra burayı restore edip halkımıza Atatürk Anı Evi, müze evi gibi kullanıp, buradaki Atatürk’ün anılarını, kitaplarını, elbiselerini, kısacası Türk millerinin kuruluşu ve kurtuluşu ile ilgili her şeyi buranın içerisinde barındırmak istiyoruz" dedi.
"Herkesi buraya davet ediyorum"
Bu fikri hep düşündüğünü belirten Başkan Atila, "Belkahve deyince akla büyük Ata’mız geliyor. Dolayısıyla burası da belediyemize geçince hiç tereddüt etmede buranın bu şekilde kullanmasını düşündük. Arkadaşlarımızla yapılan değerlendirmeden sonra burayı kısa zamanda hayata geçirdik ve geçtiğimiz 9 Eylül günü İzmir’in düşman işgalinden kurtuluş günü açılışını yaptık. 10 Kasım yaklaşıyor ben buraya bütün çocuklarımızı, gençlerimizi davet ediyorum. Burası sabah 08.00-17.00 arası ziyaretlere açık. Burada danışmanlık yapan tarih hocalarımız var. Gelen ziyaretçilerimize rehberlik edip, gereken bilgileri veriyorlar’’ dedi.