İzmir’in Ödemiş ilçesinde merkezde etkili olan sağanak, çevre mahallelerde yerini doluya bıraktı. Ceviz tanesi büyüklüğündeki dolu nedeniyle zeytin, sebze ve karpuz tarlaları başta olmak üzere, diğer tarım ürünleri zarar gördü.
Haziran sonunda gelen yaz yağmuru Ödemiş merkezde 10 dakika sağanak şeklinde kendisini gösterirken, merkeze 12 kilometre uzaklıktaki Bülbüller Mahallesi’nde 40 dakika sürerek dolu şeklinde yağdı. Haziran ayında şiddetli bir dolu beklemediklerini ifade eden mahalleliler, öğleden sonra etkili olan dolunun sebze bahçelerini, zeytin ağaçlarını ve karpuz tarlalarını zarara uğrattığını ifade etti. Ceviz tanesi büyüklüğünde yağan dolunun en çok zeytin ağaçlarındaki zeytinleri döktüğü belirtildi.
“ZEYTİNLERİ YERE İNDİRDİ”
Yaşanan doğal afetle ilgili değerlendirmelerde bulunan Mahalle Muhtarı Süleyman Çoban, mahalleye ait 20 hektar zeytinlik alanda yüzde 60 oranında zararın olduğunu belirterek, “Bugün öğle saatlerinde gelen yaz yağmuru saat 13.30 itibari ile doluya çevirdi ve yaklaşık 40 dakika sürdü. Yağan dolu zeytin ağaçlarımızdaki meyveleri yere indirirken, patlıcan, domates ve biber gibi ürünlerimizi de tamamen çırptı. Ayrıca artık hasadını yapmaya hazırlandığımız karpuzlarımızın kökenlerini de öldürdü" dedi.
YÜZDE 60 ZARAR
Mahallenin en büyük geçim kaynağı zeytin olduğunu ve en çok da zeytinlik alanların zarar gördüğünü belirten Çoban, 20 hektar zeytinlik alandaki ağaçlarda yüzde 60 oranında zarar oluştuğunu söyledi. Devletten yardım beklediklerini dile getiren Süleyman Çoban, sözlerine şöyle devam etti:
“Allah’tan gelen bu doğal afet karşısında diyecek bir şeyimiz yok. Ancak Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğümüze ulaşarak yaşadığımız durumu belirttik. Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ekipleri mahallemize gelerek tutanaklarını tuttular. Vatandaşlarımızın zararı karşısında devletimizden yardım ve destek talep ediyoruz. Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğümüzü de teşekkür ediyoruz. İnşallah bir kez daha böyle bir durum yaşamayız.”
“DOMATESLERİM GİTTİ”
Yusufdere Mahallesi’nden Üretici Talat Gülhan ise, “Bülbüller ile Yusufdere yan yana mahalleler. Yaşanan dolu bizim mahallemizde bir nebze etkili oldu. Ben domates üreticisiyim 2 aydır domateslerimizi yetiştirmek çabası içerisindeydik. Ancak bugünkü dolu domates kökenlerimizi bitirdi. Üzerlerinde domateslerimiz ermeden meydanda kaldı. Yetkililerden yardım bekliyoruz" diye konuştu.