İzmir Büyükşehir Belediyesinin Fuar İzmir’e yeni açılacak kapının karşı mevkiindeki kamulaştırma çalışmalarına Aktepe Mahalle sakinlerinden tepki geldi. Kendilerine sunulan teklifin emsallere göre çok düşük rakamlar olduğunu savunan vatandaşlar, evlerinden çıkmayacaklarını belirterek gözyaşı döktü.
İzmir’in Gaziemir ilçesine bağlı Aktepe Mahallesi sakinleri, İzmir Büyükşehir Belediyesinin Fuar İzmir’e yeni açılacak kapının karşı mevkiindeki kamulaştırma çalışmalarına tepki gösterdi. Kendilerine sunulan teklifin emsal arsalara göre çok düşük rakamlar olduğunu ve barınma sorunu yaşayacaklarını savunan mahalle sakinlerine sivil toplum kuruluşları ve AK Partili yöneticiler de destek verdi. 63 yaşındaki engelli Emine Yavuoğlu gözyaşı dökerek, “Ben bu evi alnımın teriyle yaptım. Kimse yardım etmedi. Tek başımayım. Bir bacağım kesik ve hastayım. Ben evimden çıkmayacağım” dedi.
Diğer mahalleliler ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’ndan yardım istedi. Mahalleli adına açıklama yapan Kadir Armağan, “Fuar İzmir’in ilave açılacak giriş kapısına ilişkin,Aktepe ve Emrez Mahalleleri olarak sorunlar yaşayacağız. Aktepe Mahallesi’ne bağlı olan 148, 148/1 ve 149 numaralı sokakların kamulaştırma çalışmaları kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından mülk sahiplerine metrekare bazında fiyat teklifinde bulunulmuştur. Aktepe’de oturan mülk sahiplerinden kişi başına sahip olunan arsa payı üzerinden verilen fiyat teklifi 600 TL’dir. Buna ek olarak da enkaz bedeli ödenmesi teklif edilmiştir. Bu teklife karşılık olarak Milli Emlak Müdürlüğü tarafından yapılan araştırmada hazineye ait olan kısımların konut sahiplerine satışı için metrekareye düşen bedelin 2 bin TL olduğu görülmektedir” diye konuştu.

“Kabul edersek yeni bir konut alamayız”
Aynı bölgede yer alan arsaların örnek metrekare fiyatlarını da sıralayan Armağan, “Emsalleri görünen bedelleri incelediğimizde rakamların İzmir Büyükşehir Belediyesinin tarafımıza verdiği teklif bedellerinin metrekare bazında en az 4 katı büyüklüğünde olduğu görülmektedir. Aktepe Mahallemize sunulan bu teklife göre alacağımız bedelin gerçeğe oranla 4’te 1 olduğunu görüyoruz. Bu bedelleri kabul edecek olmamız halinde bu bölgede ikamet eden hiç kimse bu paralarla yeniden bir konut sahibi edinme imkanında bulunamayacaktır. 30-40 sene mücadele ederek, çocuğumuzun nafakasını keserek, tırnaklarımızla kazıyarak yaptığımız evlerimizi bir çırpıda kaybetmiş olacağız” ifadelerini kullandı.

“Hayır duası etmek istiyoruz”
Yaşanılacak durumdan Emrez Mahallesi sakinlerinin de etkileneceğini savunan Armağan, şöyle konuştu:
“Yakında Aktepe ve Emrez Mahallelerinde, hatta İzmir’in genelinde yapılacak kentsel dönüşüm aşamasında kamulaştırma çalışmaları yapılırken mahallemize sunulan teklif emsal bedel olarak gösterilecektir. Tarafımıza sunulan teklif kabul edilecek olursa aile başına alınacak ortalama bedelin yeniden barınmak için alacağımız mesken bedellerini karşılamamız mümkün değildir. Aktepe mazlumları olarak beddua etmek istemiyor, Başkan Kocaoğlu’nun sunacağı çözüme karşılık hayır duasında bulunmak istiyoruz."