İzmirliler, Türkiye’nin gündemi olan başkanlık sistemini değerlendirdi. Kimi başkanlık sisteminin gelmesini isterken kimi de sistemi desteklemediğini söyledi.
AK Parti, başkanlık sistemi için harekete geçerken, konuyla ilgili açıklama yapan Başbakan Yıldırım, hazırlanacak anayasa teklifinin kısa bir süre içinde Meclis’e sunulacağını söyledi. Öte yandan Başbakan Yıldırım, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile başkanlık sistemi üzerinde görüşmek için bir araya geldi. Türkiye’nin gündeminde olan başkanlık sistemini, İzmir halkı da değerlendirdi.
“CHP’liyim, destekliyorum”
Ali Marangoz isimli vatandaş, “Başkanlık sistemi eğer vatanımız için hayırlıysa gelmesini isterim. İstikrar sürecekse başkanlık sistemini isteriz” derken, Aydın Değirmenci, Başkanlık sisteminin gelmesini istiyorum. Türkiyemizin sağlığı için sistem gelmeli” dedi. CHP’li olduğunu belirten Nurten Çınar ise, “Başkanlık sistemini destekliyorum. Hayırlıysa olsun” diye konuştu.
“Yabancıların burada gözü var”
Yurt dışından İzmir’e gezmeye geldiğini ifade eden Fatma Ekici de, “Ben yurt dışından geliyorum. Buranın siyasetini pek bilmiyorum ama Türkiyemiz ilerlesin. Yabancıların burada gözü var. Herkesin gözü burada. Türkiye’nin dimdik ayakta durmasını isterim. Hangi sistem uygunsa, hakkımızda hangisi hayırlıysa Allah onu nasip etsin” ifadelerini kullandı.
“Bize uygun değil”
Necdet Ağdemir isimli vatandaş, başkanlık sistemi konusunda kararsız olduğunu belirterek, “Hayırlısı neyse olsun. Başkanlık sistemini diğer devletlerden görüyoruz ama Türkiye’ye gelmesini yine de istemeyebilirim” dedi. Özgür Uslu isimli vatandaş ise şöyle konuştu:
“Başkanlık sisteminin bize uygun olduğunu düşünmüyorum. Zaten bölünmüş bir durumdayız. Bence vatandaşlara yaramayacak. Referandumun olmasını isterim ama o referandumun adil olacağını düşünmüyorum.”