Yasadışı yollarla yurt dışına çıkmak isteyen göçmenlerin kullandıkları Ayvacık sahillerinde kaçakların geride bıraktığı çöpler temizleniyor. Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal şahin, kaçakların burada ağaç ve çalıları kullanarak mini bir şehir inşa ettiklerini söyledi.
Ayvacık sahilleri, ülkelerindeki karışıklıktan kaçarak Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine yasa dışı yollarla geçmek isteyenlerin akınına uğramıştı. Kaçak göçmenlerin bir dönem sık kullandıkları bu güzergah, hava, kara ve denizden yapılan denetimler sebebiyle artık tercih edilmiyor. Ancak kaçakların geride bıraktıkları çöpler, insan sağlığını tehdit ediyor. Ayvacık Belediyesi, yaz sezonu öncesinde sahilleri çöplerden arındırmak için çalışma başlattı.
Belediye Başkanı Ünal Şahin, “Avrupa’ya gitmek için Türkiye’de birçok geçiş noktasını kullanan göçmenler tercih ettiği yerlerden biri de Assos. Turizm yönünden büyük bir öneme sahip olan bu yerleşim merkezi yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinden biri. Ama gelinen bu noktada da mülteciler bu sahilleri umut güzergahı olarak kullandı. Sahil boyunca çalılıkların ve zeytinliklerin arası çöpler ile dolmuş durumda” dedi.
Şahin, “Behramkale-Assos ve Biber dere mevkiinde birçok sığınmacı Midilli’ye geçmek için beklemiş ve burada bulanan zeytin ağaçlarına zararlar vermiş, hatta yakmış. Sık çalıların içlerine kamufle olmak için odalar yapmışlar. Ağaçlardan da yardım alarak mini çadırlar kurmuşlar. Burada adeta mini bir şehir kurmuşlar. Tabii bu kadar insanın barındığı, yaşadığı yerde bu kadar çöpe rastlamak normal. Bunlar halk sağlığı açısından da zararlı. Haziran ayıyla beraber turizm sezonu açılacak. Bu faaliyetlerimizi kısa zamanda bitirmeyi planlıyoruz” dedi.